Θ. Πλεύρης: Αυστηροποιείται το πλαίσιο ελέγχων – Θα γίνουν έλεγχοι παντού για τον εντοπισμό πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού

10-09-2021

Σαρωτικούς ελέγχους σε όλο το φάσμα της Υγείας για τον εντοπισμό πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, θα γίνουν παντού έλεγχοι. Παράλληλα ανακοίνωσε πως αυστηροποιείται το πλαίσιο των ελέγχων. Ο υπουργός εκτίμησε πως μετά την έκταση που πήρε το φαινόμενο δεν θα έχουμε νέες περιπτώσεις. Και σημείωσε ότι μετά την ψήφιση της υποχρεωτικότητας πρέπει να εξαντληθεί ο έλεγχος.

Τα όπλα μας είναι το εμβόλιο και η τήρηση των μέτρων, είπε ο υπουργός απαντώντας αν θα ξεκινήσουν κλιμάκια εκ νέου ελέγχους. Σύμφωνα με τον ίδιο, στους κλειστούς χώρους θα πρέπει να υπάρχει αυστηρή τήρηση των μέτρων. Σχετικά με τις ποινές, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι είναι πρώτα στο πειθαρχικό. Όπως εξήγησε: Την απόλυση την επιβάλει το Πειθαρχικό Συμβούλιο, αφού πρώτα τεθεί σε διαθεσιμότητα ο εργαζόμενος. Και στη συνέχεια θα περάσει από το Συμβούλιο.

Ήδη ο υπουργός Υγείας, έχει διατάξει τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τα πλαστά περιστατικά στον Παλαμά, την Κοζάνη και τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στη Θεσαλονίκη, όπου φέρονται να εντοπίστηκαν 4 υγειονομικοί με πλαστά πιστοποιητικά από τον Παλαμά, οι κάτοχοί τους προσήλθαν να εμβολιαστούν, προκειμένου να μην τεθούν σε αναστολή. Ο υπουργός έχει ξεκαθαρίσει πως γι’ αυτές τις περιπτώσεις, η μοναδική ποινή που υπάρχει είναι απόλυση και ποινή 5.000 ευρώ. Και σε αυτόν που δίνει το πιστοποιητικό και σε αυτόν που το λαμβάνει.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, Γιώργος Γεωργιάδης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, κατήγγειλε πως ιδιωτικά ιατρικά μικροβιολογικά κέντρα χορηγούν πλαστά θετικά διαγνωστικά τεστ. Έτσι, σημείωσε, οι «ασθενείς» αποκτούν πιστοποιητικό νόσησης. Το κόστος για τη συγκεκριμένη… υπηρεσία ανέρχεται από 10 έως 50 ευρώ. Σύμφωνα με την καταγγελία, πλαστό πιστοποιητικό νόσησης φαίνεται να έχουν αποσπάσει στη Δράμα υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Επέκταση υποχρεωτικότητας

Την ίδια ώρα, στο «τραπέζι» βρίσκεται η έπεκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και στον κλάδο της εστίασης. Στο θέμα αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Και εκτίμησε πως «σε πολύ μεγάλο βαθμό ενόψει του φθινοπώρου αυτό το ζήτημα θα το λύσει η αγορά από μόνη της. Το πολύ μεγάλο ποσοστό θα είναι εμβολιασμένο, γιατί δε θα θέλουν οι επιχειρηματίες να ρισκάρουν την τσέπη τους και οι εργαζόμενοι τη δουλειά τους».

Ο υπουργός δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τα υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων στην Ελληνική Αστυνομία. Όπως είπε: «Θα πρέπει να εξεταστεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο τομέα που είναι σε πρώτη επαφή με τους πολίτες». Την πιθανότητα υποχρεωτικού εμβολιασμού σε εκπαιδευτικούς και ιερείς δεν απέκλεισε -σε συνέντευξή του- και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Χθες ωστόσο, ο κ. Γιάννης Οικόνομου, διευκρίνισε πως «δεν είναι στη σκέψη μας να έχουμε ανακοινώσεις στο επόμενο διάστημα για την επέκταση της υποχρεωτικότητας».