Θ. Πλεύρης: Δεν θα γίνει νέο lockdown – Το… καλό και το κακό σενάριο για την πορεία της πανδημίας

plevris
23-11-2021

Δεν θα γίνει νέο lockdown επανέλαβε χθες Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες τόνισε πως η κοινωνία και οικονομία δεν θα κλείσουν εστιάζοντας στην ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Όπως εξήγησε, το 73% του ενηλίκου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, απορρίπτοντας κάθε σενάριο επαναφοράς περιοριστικών μέτρων για τους εμβολιασμένους. Αποκάλυψε δε πως δεν υπάρχει σχετική εισήγηση από την επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Σχετικά με το εμβολιαστικό πρόγραμμα  ο υπουργός είπε πως πάει καλά η συμμετοχή των πολιτών στην τρίτη δόση. Ενώ αυξάνεται και το ενδιαφέρον των νεότερων ηλικιών για την πρώτη δόση. Ωστόσο χαμηλότερο είναι το ενδιαφέρον από τους περίπου 570.000  πολίτες που είναι άνω 60 ετών και δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση.

Αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα σταθεροποιείται. Βελτιωμένα είναι τα στοιχεία από τη Θεσσαλία. Αντίθετα, η Αττική βρίσκεται σε ανοδική τροχιά χωρίς ωστόσο η πίεση να αποτυπώνεται στο σύστημα υγείας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στην Αθήνα  παρά το ό,τι υπάρχουν 300 με 400 περισσότερα κρούσματα οι νοσηλείες για σοβαρά περαστικά είναι λιγότερες, γεγονός που συνδέεται και με την μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στα προγνωστικά μοντέλα για την εξέλιξη της πανδημίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων υπάρχουν δύο σενάρια. Το καλό σενάριο προβλέπει κορύφωση του κύματος την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και μετά σταδιακή αποκλιμάκωση. Το πιο απαισιόδοξο σενάριο, προβλέπει κορύφωση κοντά στις γιορτές.

Τέλος για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, ο υπουργός Υγείας τόνισε  πως αφορά στους υγειονομικούς και δεν εξετάζεται επέκταση του μέτρου. Αυτή τη στιγμή στο υπουργείο Υγείας για παράδειγμα ο αριθμός των εμβολιασμένων είναι κοντά στο 75%, ενώ λίγο χαμηλότερο είναι το νούμερο στον Ε.Ο.Φ., σημείωσε.