Θ. Βασιλακόπουλος: 15% ασθενών με Πνευμονική Ίνωση χωρίς φάρμακα εξαιτίας ΕΟΠΥΥ

26-12-2016

«Είμαστε στη χώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας μπορεί να καπνίζει σε συνεδρίαση μέσα στο υπουργείο και να μην «τρέχει» τίποτε». Με αυτή την επισήμανση ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας στην Ελλάδα ενόψει του 25ου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου (23-26 Ιουνίου) σε έναν απολογισμό των πνευμονολογικών νοσημάτων στη χώρα, για μερικά από τα οποία, ο «νούμερο ένας» επιβαρυντικός παράγοντας είναι το κάπνισμα. 

Ο κος Βασιλακόπουλος επίσης, αναφερόμενος στα καινούργια φάρμακα, που δίνουν πλέον εξαιρετικές θεραπευτικές επιλογές σε ασθενείς και γιατρούς ενώ μειώνουν τα έμμεσα κόστη νοσηλείας των ασθενών, προέβη στην απίστευτη καταγγελία, ότι ο ΕΟΠΥΥ εξαιρεί με αυθαίρετα κριτήρια, ασθενείς από τις θεραπείες τους. 

Ο Γραμματέας της πνευμονολογικής Εταιρείας, περιέγραψε πως παρότι  ένα φάρμακο για την Πνευμονικη Ίνωση, το οποίο μάλιστα είναι εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ και περιλαμβάνεται στη θετική λίστα, αφού έχει αξιολογηθεί, ότι αποδεδειγμένα  επιφέρει επιβράδυνση της ασθένειας και μειώνει τη θνητότητα των ασθενών, ο ΕΟΠΥΥ με λογιστικά κριτήρια, δεν το εγκρίνει σε ασθενείς, που είτε έχουν ήπια μορφή της νόσου, είτε πολύ προχωρημένη. 

Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση, είναι μια μακροχρόνια νόσος κατά την οποία αναπτύσσεται βαθμιαία στους πνεύμονες ένας σκληρός ινώδης ιστός, προκαλώντας επίμονο βήχα, συχνές μολύνσεις και σοβαρή δυσκολία στην αναπνοή. Η ασθένεια είναι σοβαρή και μπορεί να προκαλέσει σημαντική αναπνευστική ανεπάρκεια και σταδιακά να οδηγήσει σε θάνατο. Πρόκειται για μία σπάνια πάθηση, που εκτιμάται ότι επηρεάζει από 14 έως 43 ανθρώπους ανά 100.000 στο γενικό πληθυσμό. Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 250 ασθενείς και περίπου άλλους τόσους που ενδεχομένως να μην είναι ακόμη διεγνωσμένοι.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δύο νέα φάρμακα υψηλού κόστους, (περίπου 1200 ευρώ το μήνα), που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, μακροπρόθεσμα μειώνουν το κόστος νοσηλείας, καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου κατ’ επέκταση  και το θάνατο. Στην Ελλάδα όμως από τα φάρμακα αυτά, περίπου το 15% των ασθενών, «ελέω»  ΕΟΠΥΥ, αποκλείονται. 

Είναι τραγελαφικό μάλιστα το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ «κόβει» τα φάρμακα από τους συγκεκριμένους ασθενείς, αφού έχει ζητήσει και έχει πάρει  εγγράφως τη γνώμη της Πνευμονολογικής Εταιρείας, σύμφωνα με την οποία, τα φάρμακα πρέπει να δοθούν σε όλους τους ασθενείς, που έχουν διαγνωσθεί με το νόσημα. Προκειμένου μάλιστα, όπως είπε ο κος Βασιλακόπουλος να κάνει ακόμη δυσχερέστερη την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες, βάζει επιπλέον προσχώματα, επιβάλλοντας  πολύ εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως αέρια αίματος, που δε γίνονται σε καμία άλλη χώρα.

Το λυπηρό, είναι συμπλήρωσε ο κος Βασιλακόπουλος,  ότι ανάμεσα στους ανθρώπους  που παίρνουν τέτοιες αποφάσεις στον ΕΟΠΥΥ, είναι και γιατροί πνευμονολόγοι.