Θα αντέξει το ΕΣΥ τη νέα γρίπη;

26-12-2016

Όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη νέα γρίπη, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα είχαμε το πρώτο επίσημο κρούσμα της νόσου και στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μία γρίπη, πιο ήπια απ’ όσο είχε φανεί αρχικά στο Μεξικό. Αν και μεταδίδεται γρήγορα από άνθρωπο σε άνθρωπο, δεν έχει υψηλά ποσοστά θνητότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι στις ΗΠΑ όπου είχαμε περίπου 5.500 περιστατικά, σημειώθηκε μόλις ένας θάνατος.

Αντίστοιχα χαμηλά είναι τα ποσοστά θανάτων στην Ευρώπη. Στις χώρες, όπου έχουν αναφερθεί τα περισσότερα κρούσματα, δηλαδή, την Ισπανία (107 κρούσματα) και Βρετανία (102) δεν υπήρξε ούτε ένας θάνατος. Σκεφθείτε ότι η κοινή, εποχική γρίπη έχει σχεδόν αντίστοιχα ποσοστά θνητότητας.

Πολύτιμος σύμμαχός μας είναι και το γεγονός ότι πλησιάζει το καλοκαίρι. Οι υψηλές θερμοκρασίες λειτουργούν ως ασπίδα, εμποδίζοντας τη διασπορά του ιού. Αυτό δεν ισχύει για τις χώρες του νότιου ημισφαιρίου, όπου αντιστρόφως η θερμοκρασία πέφτει, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για τον ιό.

Θετικό είναι επίσης ότι το υπουργείο Υγείας δείχνει  να έχει προετοιμαστεί. Ανάμεσα στα μέτρα, που έχουν ληφθεί είναι ότι τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας σε αντιϊκά φάρμακα έχουν αυξηθεί για να καλύπτουν το 12% του πληθυσμού με στόχο να φθάσουμε ως το 20% και τα αεροδρόμια της χώρας έχουν εξοπλιστεί με θερμικές κάμερες.

Βέβαια, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Είναι βέβαιο ότι θα έχουμε και άλλα κρούσματα στην Ελλάδα, καθώς ξεκινά η τουριστική περίοδος. Φυσικά, το μείζον ερώτημα για την Ελλάδα είναι το εξής: Το ΕΣΥ είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στην πρόκληση;

Πολύ περισσότερο όταν είναι γνωστό ότι υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία. Σε περίπτωση πανδημίας, δε, το πρώτο μεγάλο πλήγμα θα το δεχθεί το προσωπικό των νοσοκομείων. Και δυστυχώς, στη χώρα μας, παρά τις συστάσεις, ελάχιστοι εργαζόμενοι υγείας εμβολιάζονται κάθε χρόνο έναντι της γρίπης.

Επιπλέον, δυστυχώς, οι επιδημίες δεν εξελίσσονται όπως επιθυμούμε. Υπάρχουν και απρόβλεπτα γεγονότα, που μπορούν να αλλάξουν άρδην την κατάσταση. Ο ιός της νέας γρίπης μπορεί να μεταλλαχθεί και να γίνει πιο επικίνδυνος στην πορεία του χρόνου. Και κανείς δεν ξέρει ποια χαρακτηριστικά θα έχει το φθινόπωρο, που αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα μας.

Το πιο ανησυχητικό σενάριο είναι η νέα γρίπη να «συναντηθεί» και να «παντρευτεί» με τη γρίπη των πτηνών, η οποία έχει πολύ υψηλά ποσοστά θνητότητας (50%) αλλά δεν μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αν συμβεί αυτό είναι αυτονόητο ότι η ανθρωπότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον εφιάλτη των επιδημιολόγων.

Γράφει ο Αιμίλιος Νεγκής