Θανάσης Τζαβάρας

Θανάσης Τζαβάρας
21-01-2021

Ο Θανάσης Τζαβάρας γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα, όπου περάτωσε τις εγκύκλιες και ιατρικές του σπουδές. Από το 1965 μέχρι το 1978 έζησε στο Παρίσι όπου μετεκπαιδεύτηκε και εργάστηκε στη Νευρολογία-Ψυχιατρική, ερεύνησε στο πεδίο της Νευροψυχολογίας, διαμορφώθηκε στην ψυχανάλυση στο πλαίσιο της Φροϋδικής Σχολής του Λακάν.
Από το 1978 δίδαξε σε διάφορα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και από το 1998 ήταν καθηγητής Ψυχιατρικής, αρχικά στο τμήμα Νοσηλευτικής και μετέπειτα στο τμήμα ΜΙΘΕ του ΕΚΠΑ.

Υπήρξε συνεκδότης της σειράς «Τρίαψις Λόγος» των εκδόσεων Εξάντας, μέλος της τετραμελούς συντακτικής ομάδας του ψυχαναλυτικού περιοδικού «Εκ των υστέρων» και ιδρυτικό μέλος του περιοδικού «Σύναψις».

Αξιοσημείωτη είναι η μαρτυρία που είχε καταθέσει ο καθηγητής Ψυχιατρικής όταν είχε βρεθεί στα πρόθυρα του θανάτου. Έζησε 105 ημέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού», 40 από αυτές σε καταστολή και αργότερα με τραχειοστομία. Δηλαδή πέρασε τρεισήμισι μήνες μεταξύ ζωής και θανάτου μέσα σε μια κατάσταση αμφίθυμη, ψυχικά διαταραγμένη και πολύπλοκη, αλλά καλλιτεχνικά ενδιαφέρουσα. Το ταξίδι του αυτό προς την Κόλαση καταγράφεται σε βιβλίο με τίτλο «Ένα ταξίδι προς την Κόλαση γεμάτο φαντασιώσεις».