Θάνατος: Τελικά είναι μια θετική εμπειρία

άνδρας έχει μεταθανάτια εμπειρία
03-02-2020

Όλοι έχουμε στο μυαλό μας τον θάνατο ως κάτι τρομακτικό. Κι όμως! Νέα έρευνα Καναδών και Βέλγων επιστημόνων δείχνει τώρα πως ο θάνατος είναι στην πραγματικότητα μια θετική εμπειρία και έχει την αίσθηση της ευφορίας ή της ευδαιμονίας.

Ερευνητές από το Δυτικό Πανεπιστήμιο του Καναδά και το Πανεπιστήμιο της Λιέγης του Βελγίου μελέτησαν 158 ασθενείς με επιθανάτια εμπειρία, ξεχωρίζοντας τα βασικά λόγια για τη διαδικασία.

Ο θάνατος είναι… ευχάριστη εμπειρία

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξε πως οι περισσότεροι άνθρωποι που είχαν εμπειρίες κοντά στο θάνατο είχαν ευχάριστα συναισθήματα. Αυτά μάλιστα ήταν τόσο έντονα, ώστε δεν ήθελαν να επανέλθουν στη ζωή.

Η νέα μελέτη χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσει τις περιγραφές των ανθρώπων που είχαν κάποια επιθανάτια εμπειρία.
Οι θετικές λέξεις όπως το «φως» (67%) και το «καλά» (65%) εμφανίστηκαν συχνότερα, σε αντίθεση με τις λέξεις «φόβος» που ανέφερε το 24% των ερωτηθέντων και «νεκρός», αναφέρει το 18% των ερωτηθέντων.

Οι ερευνητές λένε ότι η διαδικασία παρέχει μια αμερόληπτη προσέγγιση στην κατανόηση μιας από τις πιο μυστηριώδεις διαδικασίες.

«Αυτό είναι σημαντικό δεδομένου ότι υποδηλώνει ότι τα άτομα δεν σχετίζονται αρνητικά με τις επιθανάτιες εμπειρίες», αναφέρει η έκθεση.

Τι λένε οι ειδικοί

Ο γιατρός Σαν Παρνία, διευθυντής της έρευνας και ειδικός στην ανάνηψη στην Ιατρική Σχολή της NYU Langone στη Νέα Υόρκη, ο οποίος έχει φέρει χιλιάδες ασθενείς πίσω από το θάνατο, δήλωσε ότι ακόμα και αν ένα άτομο είχε πόνους πριν βιώσει μια εμπειρία κοντά στο θάνατο, η διαδικασία θανάτου ήταν ευτυχισμένη.

«Περιγράφουν μια αίσθηση ότι αισθάνονται τους αποθανόντες συγγενείς τους, σχεδόν σαν να έρχονται για να τους υποδεχτούν. Συχνά λένε ότι δεν ήθελαν να επιστρέψουν σε πολλές περιπτώσεις, είναι τόσο άνετοι και νιώθουν ότι ένας μαγνήτης τους τραβάει αλλά δεν θέλουν να επιστρέψουν», δήλωσε ο Παρνία.

Ωστόσο δεν είναι απόδειξη μιας μετά θάνατον ζωής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Θάνατος: Όσοι νιώθουν απομονωμένοι τον σκέφτονται περισσότερο