Θάνος Πλεύρης: 40 χρόνια μετά [1981-2021] AIDS. Η ιστορία.

26-11-2021

Ο χαιρετισμός του του Υπουργού Υγεία, Θάνου Πλεύρη, για την έκδοση: 40 χρόνια μετά [1981-2021] AIDS. Η ιστορία.

Η επιδημία του AIDS σημάδεψε την τελευταία 20ετία του 20ού αιώνα. Αιφνιδίασε την κοινωνία μας και επηρέασε δραματικά τις κοινωνικές σχέσεις φέρνοντας τον φόβο παγκοσμίως σε όλους τους πολίτες. Κινητοποιήθηκε η παγκόσμια ιατρική κοινότητα και επιστρατεύθηκαν όλες οι δυνάμεις δημιουργώντας μία συμμαχία για την αντιμετώπιση του AIDS. Το πλήγμα ήταν όχι μόνο ιατρικό αλλά και κοινωνικό. Δημιουργήθηκαν στερεότυπα και πολλές ομάδες μπήκαν στο περιθώριο.

Η μάχη της θεραπείας και της πρόληψης του AIDS σταδιακά κερδήθηκε και στις δύο περιπτώσεις. Πλέον έχουμε ισχυρές προσδοκίες για ένα εμβόλιο στο μέλλον. Τα κοινωνικά στερεότυπα υποχώρησαν και είναι χρέος μας να τα περιορίσουμε ακόμη περισσότερο, καθώς οι προκαταλήψεις και οι διακρίσεις υπάρχουν ακόμα.

Χάρη στην πρόοδο της ιατρικής, οι συνάνθρωποί μας που ζουν με HIV προσεγγίζουν το προσδόκιμο ζωής του γενικού πληθυσμού. Είναι χρέος μας να τους διασφαλίσουμε την καθημερινότητα που τους αξίζει καταπολεμώντας το στίγμα και να συνεχίσουμε τον αγώνα της πρόληψης.

Το διαρκές διακύβευμα της παγκόσμιας αλληλεγγύης και της κοινής ευθύνης για τις μεταδιδόμενες λοιμώξεις παραμένει, όπως και οι στόχοι μας, ως χώρα, παραμένουν ταυτόσημοι με τους στόχους του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNAIDS) για την εξάλειψη της επιδημίας μέχρι το 2030.

 

Δείτε ακόμα

«40 χρόνια μετά [1981-2021] AIDS. Η ιστορία»