Θάνος Πλεύρης: “Το ΣτΕ θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχουν στο ΕΣΥ γιατροί που δεν πιστεύουν στην επιστήμη τους”

plevris
28-11-2022

Σχολιάζοντας την απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, ο υπουργός Υγείας είπε ότι αυτή θα εφαρμοστεί, αλλά με όρους που η επικινδυνότητα για τη δημόσια υγεία θα είναι η μικρότερη δυνατή.

“Θα σεβαστούμε και θα εφαρμόσουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να γίνει δυναμίτιδα για τη δημόσια υγεία”, τόνισε συγκεκριμένα τη Δευτέρα ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, αναφερόμενος στην απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή στο ΕΣΥ των ανεμβολίαστων υγειονομικών που είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας έκανε γνωστό ότι θα δώσει στη δημοσιότητα τα υπομνήματα που έστειλε το υπουργείο στο ΣτΕ, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε κάτι διαφορετικό από αυτά που είχε στείλει όταν η Ολομέλεια του Δικαστηρίου έκρινε το μέτρο συνταγματικό. Εξήγησε ότι αυτή τη φορά το δικαστήριο ζήτησε αξιολόγηση επιστημονικού οργάνου, σημειώνοντας όμως ότι τις προηγούμενες φορές που είχε κρίνει το ΣτΕ το μέτρο συνταγματικό, το υπουργείο δεν είχε στείλει γνωμάτευση επιστημονικού οργάνου, αλλά την απόφαση της Ολομέλειας.

Ο ίδιος επανέλαβε πάντως ότι “εφόσον το δικαστήριο αποφάσισε ότι πρέπει να υπάρχουν στο σύστημα υγείας γιατροί που δεν πιστεύουν στην επιστήμη τους, θα εφαρμοστεί η απόφαση, αλλά με όρους που η επικινδυνότητα για τη δημόσια υγεία είναι η μικρότερη δυνατή”.

Ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι αναμένουν πρώτα τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ ώστε να δουν ακριβώς τι υποχρεώσεις έχουν και εξέφρασε την ελπίδα η απόφαση να αφήνει δυνατότητα στο υπουργείο να επανέλθει.

Αναφερόμενος στις ελλείψεις που παρατηρούνται σε ορισμένα φάρμακα, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε ευρεία απαγόρευση εξαγωγής φαρμάκων στα οποία παρουσιάζονται ελλείψεις. Παράλληλα ανέφερε ότι έχει ζητηθεί να γίνει έλεγχος στις πολυεθνικές καθώς έγιναν καταγγελίες για 5 πολυεθνικές εταιρείες ότι δεν έκαναν τις εισαγωγές που απαιτεί ο νόμος.

Ο κ. Πλεύρης εκτίμησε ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί στο μέτρο του εφικτού, τονίζοντας ότι υπάρχει παγκόσμια έλλειψη φαρμάκων λόγω της μειωμένης παραγωγής εξαιτίας του ενεργειακού κόστους.