Θάνος Πλεύρης: Τον Φεβρουάριο η ανάρτηση των οριστικών πινάκων για 5.000 μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ

13-12-2021

 «Έχει γίνει η προκήρυξη για προσλήψεις 5.000 μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 θα αναρτηθούν οι οριστικοί πίνακες και αν χρειαστεί θα υπάρξει και άλλη προκήρυξη». Αυτό δήλωσε στην Βουλή ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, απαντώντας σε σειρά επίκαιρων ερωτήσεων βουλευτών της αντιπολίτευσης σχετικά με τις προσλήψεις και τα προβλήματα που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, λόγω της πανδημίας.

«Έγιναν όλες οι προκηρύξεις στις προσλήψεις μόνιμου και εποχικού προσωπικού, υπάρχει προφανώς πρόβλημα λόγω συνταξιοδοτήσεων, παραιτήσεων ή αναστολών εργασίας, αλλά προσπαθούμε να καλύψουμε άμεσα τα κενά που δημιουργούνται», τόνισε ο κ. Πλεύρης, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να πληρωθούν οι εφημερίες όλων των δικαιούχων που βοήθησαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, έκανε λόγο για «πολύ δύσκολη και εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση που επικρατεί στις δομές πρωτοβάθμιας υγείας της Αθήνας, και ειδικότερα στα Κέντρα Υγείας Περιστερίου και Πετρούπολης λόγω της πανδημίας».

Ο κ. Πλεύρης αναγνώρισε ότι «υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση της πρωτοβάθμιας υγείας» σημειώνοντας ότι «λόγω της προτεραιότητας που δόθηκε για εμβολιαστική κάλυψη δεν λειτουργεί στον βαθμό που θα επιθυμούσαμε».

Διαβεβαίωσε ωστόσο, ότι «τον Ιανουάριο, με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για την πρωτοβάθμια υγεία μαζί και με τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υγείας θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων».

Ο κ. Πλεύρης συμφώνησε με την επισήμανση του κ. Κουρουμπλή ότι «θα έπρεπε όλο το πολιτικό σύστημα να κάνει διάλογο για την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας», διαβεβαιώνοντας από την πλευρά του ότι «σύντομα θα ανοίξει με τη συζήτηση του νομοσχεδίου και πέρα από τις ιδεολογικές μας διαφορές θα είμαστε σε μεγάλο βαθμό ανοικτοί γιατί πιστεύουμε στην δόμηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας».

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης αναφέρθηκε στην απαράδεκτη καθυστέρηση, πάνω από ένα χρόνο, της πρόσληψης δύο παιδοχειρούργων στο νοσοκομείο Παίδων Αγίας Σοφίας, όπως είπε.

Απαντώντας, ο κ. Πλεύρης αναγνώρισε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία όπως εξήγησε, «οφείλεται σε υπηρεσιακούς λόγους» και εξέφρασε την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα λυθεί το πρόβλημα.

«Όπου υπάρχει πρόβλημα το καλύπτουμε με επικουρικό προσωπικό, αλλά ταυτόχρονα προκηρύσσονται και νέες θέσεις μόνιμου προσωπικού. Σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα μη λειτουργίας του νοσοκομείου Παίδων», συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, αναφέρθηκε «στα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου νοσοκομείου, με τους εργαζόμενους να κρούουν τον κώδωνα κινδύνου, κυρίως για τους βαρέως πάσχοντες» και τόνισε την «ανάγκη να προσληφθεί με άμεσες και επείγουσες διαδικασίες μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό».

«Η πανδημία έχει πράγματι δημιουργήσει μεγάλες ανάγκες στην πρωτοβάθμια υγεία που είναι δύσκολο να καλυφθούν μόνο με το εποχικό προσωπικό. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα επικουρικού προσωπικού μέχρι τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Προσπαθούμε όμως να τις καλύψουμε άμεσα και σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε να τεθεί σε κίνδυνο η λειτουργία των ΜΕΘ και των νοσοκομείων», κατέληξε ο κ. Πλεύρης.