The favourite: Τι είναι η ποδάγρα και από τι άλλο έπασχε η Βασίλισσα Άννα του Γιώργου Λάνθιμου

12-02-2019

Επειδή πολλοί θα αναρωτήθηκαν τι είναι η ποδάγρα από την οποία έπασχε η βασίλισσα Άννα που ερμηνεύει καταπληκτικά η Οlivia Colman στην ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, το Healthview συνέλεξε κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη φιλάσθενη βασίλισσα.

Καταρχάς από ουρική αρθρίτιδα, (ή επιστημονική ονομασία της ποδάγρας) όντως έπασχε η βασίλισσα Άννα που βασίλευσε στην Αγγλία από το 1702 έως το 1714, κατά την περίοδο που η Αγγλία ενώθηκε με τη Σκωτία και άρχισε να αποκαλείται πλέον Μεγάλη Βρετανία. Πρόκειται για μία πάθηση των αρθρώσεων, αποτέλεσμα της εναπόθεσης σε αυτές κρυστάλλων ουρικού μονονατρίου. Η Ουρική Αρθρίτιδα είναι γνωστή επί αιώνες και προσβάλει συχνότερα τους άντρες (5 άνδρες προς 1 γυναίκα) και στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλεί φλεγμονή στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού. Για αυτό και έχει επικρατήσει ο όρος «ποδάγρα».

Στα συμπτώματα τώρα, οι κρίσεις της Ουρικής Αρθρίτιδας προκαλούν οξύ πόνο με ερεθισμό, διόγκωση, ερυθρότητα και θερμότητα σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις (με πρώτη εμφάνιση συνήθως στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού, όπως είπαμε). Πολλές φορές τα συμπτώματα εμφανίζονται τη νύχτα και είναι ανυπόφορα, για αυτό η Βασίλισσα στο The Favourite ζητά νυχτιάτικα τις υπηρεσίες μασάζ!

Η Ουρική Αρθρίτιδα οφείλεται σε αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος που ο οργανισμός αδυνατεί να αποβάλει. Το ουρικό οξύ συσσωρεύεται σταδιακά στις αρθρώσεις και προκαλεί οξεία ή χρόνια φλεγμονή ή ακόμα και καταστροφή στην άρθρωση ενώ μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβες στους νεφρούς ή να συσσωρευτεί κάτω από το δέρμα ή στο αυτί.

Η ασθένεια οφείλεται σε διαταραχές του μεταβολισμού όμως μπορεί να επηρεάζεται και από τη διατροφή. Για αυτό, για την αντιμετώπιση της νόσου συνιστάται ο αποκλεισμός τροφών πλούσιων σε πουρίνες. Οι πουρίνες είναι τμήμα των πρωτεϊνών των τροφών που μετατρέπονται σε ουρικό οξύ στον οργανισμό μας. Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγονται τόσο σε οξεία φάση όσο και σε φάση ύφεσης, είναι οι εξής:
-Εντόσθια (συκώτι, μυαλά, νεφρά), ζωμός κρέατος, σάλτσες κρέατος, γλυκάδια
-Κυνήγι, χήνα
-Αμύγδαλα
-Θαλασσινά (μύδια, χτένια, αυγοτάραχο), σαρδέλες, σκουμπρί, ρέγκα, αντσούγιες
-Μαγιά

Οι κρίσεις Ουρικής Αρθρίτιδας αντιμετωπίζονται με βραχεία θεραπεία με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, κολχικίνη ή στεροειδή(κορτιζόνη) από το στόμα ή ενδοαρθρικά

H φιλάσθενη όμως βασίλισσα, για να γυρίσουμε στην ταινία του Λάνθιμου «The Favourite», από τότε που γεννήθηκε το 1655 υπέφερε και από άλλες ασθένειες. Όπως σημειώνεται από τους ιστορικούς, γεννήθηκε με συνεχή οφθαλμική καταρροή, λόγο για την οποίο εστάλη στη Γαλλία για θεραπεία, και από μικρό παιδί έπρεπε να κάνει δια βίου πλύσεις στο μάτι της. Όσο για τις πολλές αποβολές της και τις δυσκολίες στο να μείνουν ζωντανά τα 17 παιδιά που κυοφόρησε, (όπως σωστά ιστορικά αναφέρεται στο έργο, καθώς μόνο ένα παιδί της κατάφερε να γίνει 11 χρονών), οφείλονταν στο Hughes σύνδρομο.

Το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο (σύνδρομο Hughes) χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζουσες θρομβώσεις τόσο στις αρτηρίες όσο και στις φλέβες, που προκαλούνται από αντισώματα που στρέφονται κατά φω¬σφολιπιδίων και πρωτεϊνών. Σχετίζεται στενά με αποβολές και μπορεί να εμφανίσει πολλά ακόμη συμπτώματα, όπως δικτυωτή πελίδνωση του δέρματος και ημικρανία.

Παρά την εύθραυστη υγεία της πάντως, η βασίλισσα Άννα, που βασίλευσε σε μία άκρως ανδροκρατούμενη εποχή, και η μνήμη της κηλιδώθηκε από τα πικρά απομνημονεύματα της πρώην ευνοούμενής της, Σάρα Μάλμπορω, θεωρείται παρεξηγημένη από τους ιστορικούς. Χαρακτηριστικό είναι, ότι ήταν παρούσα στις περισσότερες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μονάρχη, άντρα η γυναίκα του αγγλικού θρόνου και έβαλε τη σφραγίδα της σε σημαντικά καλλιτεχνικά ρεύματα όπως είναι «η αρχιτεκτονική της βασίλισσας Άννας», το λεγόμενο καθυστερημένο αγγλικά μπαρόκ. Επίσης έβαλε τις οικονομικές και πολιτιστικές βάσεις για τη λεγόμενη χρυσή εποχή της Αγγλίας κατά τον 18ο αιώνα.