Θέλετε να αδυνατίσετε; Μην προσέχετε μόνο τις θερμίδες αλλά και την ώρα που τρώτε

26-12-2016

Συνήθως, όταν μιλάμε για αδυνάτισμα αναφερόμαστε στις θερμίδες αλλά και την ποσότητα φαγητού που έχουμε στο πιάτο μας. Κι όμως! Το αδυνάτισμα δεν βασίζεται μόνο σε αυτά. Νέα έρευνα Βρετανών και Ολλανδών επιστημόνων έδειξε πως εξ ίσου σημαντικό ρόλο στο αδυνάτισμα παίζει και η ώρα που τρώμε.

Ερευνητές από το Kings College του Λονδίνου (KCL) και το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ στην Ολλανδία έκαναν μια συνδυασμένη μετανάλυση παλαιότερων ερευνών.
Όπως γράφουν οι ειδικοί στην Βρετανική Επιθεώρηση Διατροφής (BJN) στην οποία δημοσίευσαν τα ευρήματα τους, όσοι παραλείπουν γεύματα, τρώνε βιαστικά ή αργά το βράδυ είναι λιγότερο υγιείς απο εκείνους που τρώνε πιο τακτικά γεύματα.
 
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι τρώνε ακατάστατα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, τύπου 2 διαβήτη και παχυσαρκίας.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η χρονοδιατροφή είναι η αρχή της κατανάλωσης τροφής στις ώρες της ημέρας που είναι πιο χρήσιμες για την εκπλήρωση των θερμιδικών αναγκών του οργανισμού και την αποτροπή της αποθήκευσης της τροφής ως λίπους στον οργανισμό.
Ο τρόπος με τον οποίο τρεφόμαστε λοιπόν έχει αλλάξει εξαιτίας της αύξησης των εργαζομένων σε κυλιόμενες βάρδιες και του «κοινωνικού τζετ λαγκ» που προκαλείται όταν κάποιος ζει με βάση τις κοινωνικές υποχρεώσεις του και όχι με βάση τις ανάγκες του οργανισμού του.
 
Όπως λένε, τις τελευταίες δεκαετίες η παράλειψη ενός ή περισσότερων γευμάτων έχει γίνει κανόνας για πολλούς ανθρώπους, ενώ πάρα πολλοί τρώνε εκτός σπιτιού, καθ’ οδόν προς μία δουλειά, πολύ αργά το βράδυ ή όποτε βρίσκουν λίγο ελεύθερο χρόνο.
 
Αυτό όμως δεν αποδιοργανώνει μόνο τον οργανισμό. Οδηγεί και σε κακές διατροφικές επιλογές αφού τα πρόχειρα φαγητά είναι πιο εύκολα προσβάσιμα, αλλα και εξίσου εύκολο να παραλείψει κανείς.
 
Όπως τονίζει η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Γκέρντα Ποτ «φαίνεται ότι υπάρχει κάποια αλήθεια στην έκφραση “να τρως πρωινό σαν βασιλιάς, μεσημεριανό σαν πρίγκιπας και βραδινό σαν ζητιάνος” αλλά χρειαζόμαστε κι άλλες μελέτες για να το διερευνήσουμε περαιτέρω. Αν και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι η κατανάλωση πολλών θερμίδων το βράδυ συντελεί στην παχυσαρκία, εξακολουθούν να υπάρχουν κενά στις γνώσεις μας για το αν η ενεργειακή πρόσληψη πρέπει να μοιράζεται εξ ίσου στη διάρκεια της ημέρας ή αν το πρωινό πρέπει να μας παρέχει τις περισσότερες θερμίδες της ημέρας». 
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: