Θέλετε να βρείτε την ευτυχία; Βγείτε από το Facebook

26-12-2016
Το Facebook είναι πλέον μέρος της καθημερινής ζωής όλων μας. Εκεί παραθέτουμε τις απόψεις μας, εκεί διαβάζουμε πολλές από τις ειδήσεις της ημέρας, εκεί συνομιλούμε με τους φίλους μας, εκεί προωθούμε τη δουλειά μας. Πόσο ευτυχισμένους όμως μας κάνει το Facebook; Δανοί επιστήμονες έχουν την απάντηση.
 
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Έρευνας Ευτυχίας (HRI) της Κοπεγχάγης μελέτησαν 1.095 άντρες και γυναίκες. Οι μισοί έπρεπε να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν καθημερινά το Facebook και οι άλλοι μισοί να μείνουν μακριά του έως ότου περάσουν επτά ημέρες. Παράλληλα όλοι υποβλήθηκαν σε ειδικά τεστ ψυχολογικής αξιολόγησης.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επίσημο site του Ινστιτούτου, έδειξαν πως εκείνοι που έμειναν μακριά από το Facebook για μια εβδομάδα είχαν μείωση στα επίπεδα του στρες τους κατά 55%, ενώ είχαν μειωμένα επίπεδα θυμού, λιγότερη μοναξιά, λιγότερη κατάθλιψη, περισσότερη αποφασιστικότητα και περισσότερο ενθουσιασμό. Είπαν επίσης πως απολάμβαναν περισσότερο τη ζωή τους. Με άλλα λόγια… ήταν πιο ευτυχισμένοι.
 
Εκείνοι που συνέχισαν να μπαίνουν καθημερινά στο Facebook από την άλλη είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες να αισθάνονται λιγότερο ευτυχισμένοι απ’ ότι οι μη-χρήστες φίλοι τους.
 
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην έκθεση τους «όταν χρησιμοποιούμε διαρκώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άθελά μας εστιάζουμε σε ο,τι έχουν οι άλλοι και επειδή πάντοτε κάποιοι έχουν περισσότερα από εμάς, αρχίζουμε τις συγκρίσεις οι οποίες μοιραία μας δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα».
 
Μάλιστα, όπως έδειξε η μελέτη, ο ένας στους δύο χρήστες ένιωθαν ζήλια για τις υπέροχες εμπειρίες των διαδικτυακών φίλων τους, ο ένας στους τρεις ένιωθε ζήλια για το πως παρουσιάζονταν οι άλλοι και οι τέσσερις στους δέκα για το ότι κάποιοι άλλοι ήταν πολύ πιο επιτυχημένοι από τους ίδιους.
 
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα είναι πως οι χρήστες που σταμάτησαν το Facebook για μια εβδομάδα, είδαν τις κοινωνικές τους συναναστροφές στον αληθινό κόσμο να αυξάνονται.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: