Θεοδωρίδου: “Γιατί εμβολιάζονται οι άνω των 85” Πόσες δόσεις εμβολίων θα παραλάβουμε

Θεοδωρίδου
11-01-2021

Σήμανε η έναρξη της λειτουργίας της πλατφόρμας εμβολιασμών κατά της Covid και συγκεκριμένα για τον προγραμματισμό των ραντεβού των πολιτών. Η πλατφόρμα άνοιξε ήδη για τους υπέργηρους συμπολίτες μας, άνω των 85 ετών, γεγονός το οποίο – σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αποτελεί “σημαντικό βήμα προόδου”

Μιλώντας κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη των εμβολιασμών στη χώρα μας, η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι επιλέχθηκε ως πρώτη ομάδα, η ηλικιακή ομάδα των ατόμων άνω των 85 ετών. Οι εμβολιασμοί τους θα μπορούν να πραγματοποιηθούν έχουν προχωρήσει στην ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης. Στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε κάποια επιπλέον ενέργεια, καθώς θα λάβουν ενημέρωση στο κινητό τους.

Οι λόγοι για τους οποίους προηγούνται στους εμβολιασμούς τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών, όπως είπε η κα. Θεοδωρίδου έχουν να κάνουν με τη γήρανση του ανοσολογικού συστήματος και την ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων σ’ αυτούς τους ανθρώπους, λόγοι οι οποίοι επιβαρύνουν την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία. Υπογράμμισε, ωστόσο,  ότι και «μόνη η ηλικία αποτελεί τον σημαντικό παράγοντα αυξημένου κινδύνου», επομένως σε όλες τις χώρες η πρώτη ομάδα είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών.

«Τα νεώτερα άτομα έχουν ηθική υποχρέωση να φροντίσουν τα ηλικιωμένα άτομα να φτάσουν στους τόπους του εμβολιασμού» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη τής ολοκλήρωσης και των δύο δόσεων του σχήματος του εμβολιασμού ούτως ώστε αυτός να είναι αποτελεσματικός.

Γιατί εξαιρέθηκαν οι έγκυες από τους εμβολιασμούς – Ποιες ομάδες εγκύων μπορούν να εμβολιαστούν κατ’ εξαίρεση

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, η περίοδος της εγκυμοσύνης αποτελούσε ανέκαθεν ζήτημα που αντιμετωπίζονταν με ιδιαίτερη ευαισθησία σε ό,τι αφορά τις έρευνες των εμβολίων. Διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο κατά της COVID φαίνεται ότι είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση στην έγκυο ή το κύημα. Ωστόσο, επειδή οι κλινικές δοκιμές δεν περιλαμβάνουν οι δοκιμές σε εγκύους συστήνεται να μην γίνεται κατά τη διάρκεια της κύησης.

Παρ’ όλα αυτά, όπως επισήμανε, θα μπορούσε κάποια γυναίκα εάν της το συστήσει ο γιατρός της να λάβει κατ’ εξαίρεση το εμβόλιο. Οι δύο περιπτώσεις που εξαιρούνται μπορεί να είναι όταν μια εγκυμονούσα εργάζεται σε χώρο με υψηλό κίνδυνο για νόσηση από Covid, όπως είναι τα νοσοκομεία, ή εάν πάσχει από κάποιο σοβαρό υποκείμενο νόσημα, που σημαίνει ότι κινδυνεύει περισσότερο από την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊό. “Ο γιατρός θα ζυγίσει τον κίνδυνο και θα αποφασίσει”, τόνισε η κα. Θεοδωρίδου.

Θεμιστοκλέους: Πόσες δόσεις εμβολίων θα παραλάβει η Ελλάδα το επόμενο διάστημα

«Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 26.090.000 δόσεις που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 15.350.000 πολιτών» ανέφερε παίρνοντας τον λόγο, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «ο μεγαλύτερος αριθμός εμβολίων σε σχέση με τον πληθυσμό είναι κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ανεπάρκειας.

Έτσι, η Ελλάδα μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα παραλάβει από την Pfizer 427.050 δόσεις. Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 362.700 δόσεις και τον Μάρτιο θα παραλάβει άλλες 558.675 δόσεις.

Σύνολο από την εταιρεία Pfizer θα μας παραδοθούν 1.348.425 δόσεις έως το τέλος Μαρτίου» δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας ότι ο αριθμός είναι «ελαφρά αυξημένος σε σχέση με προηγούμενες ανακοινώσεις».

«Σε αυτές τις δόσεις υπάρχει περίπτωση να προστεθούν ακόμα 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Pfizer με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους ενώ αναμένονται οι εγκρίσεις και άλλων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων που θα αυξήσουν αντίστοιχα τις δόσεις που θα παραλάβει η χώρα μας έως το επιθυμητό αποτέλεσμα.