Θεοδωρίδου – Θεμιστοκλέους: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca στη χώρα – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις υπόλοιπες ομάδες του πληθυσμού

Θεμιστοκλέους - Θεοδωρίδου
16-03-2021

Σταθερά και με εμπιστοσύνη συνεχίζεται ο εμβολιασμός στην Ελλάδα με το εμβόλιο της AstraZeneca ανέφεραν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, αλλά και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Βασικός παράγοντας ενός εμβολίου, είναι η ασφάλεια του. Ένα εμβόλιο μπορεί να παρουσιάσει ήπιες και αυτοπεριορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες και ενδεχομένως να παρουσιαστούν και σπάνιες παρενέργειες γι αυτό και υπάρχει συνεχής παρακολούθηση, είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Αναφερόμενη στο “ντόμινο” προσωρινής αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρώπη, λόγω πιθανής συσχέτισης του με θρομβοεμβολικά επεισόδια, σημείωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), που έχουν το σύνολο των δεδομένων, έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική συσχέτιση με θρομβοεμβολικά περιστατικά. «Λείπουν οι αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κανείς το εμβόλιο», είπε η κ. Θεοδωρίδου. Τόνισε επίσης ότι είναι λάθος η λήψη αντιπηκτικών πριν από τον εμβολιασμό.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε δύο φορές για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Στη σημερινή της συνεδρίαση ομόφωνα έκρινε πως δεν συντρέχει λόγος αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, προσέθεσε.

Θεμιστοκλέους: 19 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες και 26 Μαρτίου για τις ηλικίες 70-74

Στις 19 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ομάδα Α ατόμων υψηλού κινδύνου στην οποία υπολογίζονται 215.000 άτομα, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19

Οι μεταμοσχευμένοι και άτομα με αιμοκάθαρση, θα ειδοποιηθούν άμεσα από το νοσοκομείο τους ώστε να ξεκινήσει ο εμβολιασμός τους ακόμα και τη Δευτέρα. Για τις περιπτώσεις που η διάγνωση είναι πολύ πρόσφατη, τότε ο γιατρός με το καταχωρήσει τον δικαιούχο, το σύστημα της ΗΔΙΚΑ θα ενημερωθεί μέσα σε μία εβδομάδα.

Για όσους η διάγνωση και η θεραπεία έγιναν στο εξωτερικό, τότε ο γιατρός μπορείς να τους προσθέσει στο σύστημα. Για όσους δεν συμπεριλήφθηκαν, οι γιατροί τους θα μπορούν από το τέλος του μήνα να κάνουν αίτηση, σημείωσε ο γενικός γραμματέας.

Μετά το άνοιγμα της ομάδα αυτής, θα ανοίξει η πλατφόρμα 70-74 στις 26 Μαρτίου, όπως είπε, και τις αμέσως επόμενες ημέρες, στις αρχές Απριλίου, ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 65-69 ετών.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε, επίσης, ότι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 28.000 μέχρι στιγμής εμβολιασμοί και έχουν διενεργηθεί συνολικά περισσότεροι από 1.300.000 εμβολιασμοί. Με την πρώτη δόση έχουν εμβολιαστεί 890.000 άτομα, ανέφερε. Σήμερα από τα 7.815 ραντεβού για εμβολιασμό πραγματοποιήθηκαν μέχρι το απόγευμα 6.684, προσέθεσε.

Δείτε ποια νοσήματα ανήκουν στις ομάδες που θα εμβολιαστούν: