Θεσ/νίκη: Άρχισε η μεταφορά ασθενών με κορονοϊό στις ιδιωτικές κλινικές

30-11-2020

Άρχισε η μεταφορά ασθενών με κορονοϊό από δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε δομές του ιδιωτικού τομέα υγείας που έχουν επιταχθεί. Ήδη 15 ασθενείς από το ΑΧΕΠΑ, το Παπαγεωργίου και τον  Άγιο Δημήτριο, διακομίστηκαν στο ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης «Αρωγή». Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες θα μεταφερθούν σταδιακά από δημόσια νοσοκομεία, στο Κέντρο Αποκατάστασης περισσότεροι από 150 ασθενείς με COVID για απλή νοσηλεία.

Παράλληλα εκδόθηκε υπουργική απόφαση που ορίζει τη «διαδικασία αποζημίωσης χρήσης κλινών νοσηλείας, κλινών εντατικής θεραπείας των εγκαταστάσεων, των θαλάμων, που διατίθενται στο Ελληνικό Δημόσιο από ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας».

Σύμφωνα με την απόφαση, σε περίπτωση διάθεσης, εκ μέρους ιδιωτών παρόχων υγείας, κλινών για τη νοσηλεία ασθενών ασυμπτωματικών, πλην όμως θετικών στον ιό COVID-19, που ανήκουν στην τρίτη ηλικία, σε κλινικές ή σε Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, οι ιδιώτες πάροχοι αποζημιώνονται με το ημερήσιο νοσήλιο των ιδιωτικών κλινικών, προσαυξημένο με τον συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09.

Σε περίπτωση διάθεσης κλινών εκ μέρους των ιδιωτών παρόχων υγείας για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19, που εμφανίζουν συμπτωματολογία, η αποζημίωση καθορίζεται, σύμφωνα με τον μηχανισμό των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ).

Σε περίπτωση διάθεσης κλινών νοσηλείας εκ μέρους ιδιωτών παρόχων υγείας για τη νοσηλεία ασθενών που δεν πάσχουν από COVID-19, το νοσηλευτικό περιστατικό αποζημιώνεται σύμφωνα με το φύλλο νοσηλείας, με βάση το ΚΕΝ του περιστατικού, στο οποίο εφαρμόζεται o συντελεστής μισθολογικού κόστους 2,09 ή το ημερήσιο νοσήλιο, στο οποίο εφαρμόζεται ο συντελεστής μισθολογικού κόστους 2,09.