Θυλακίτιδα

10-04-2013

Θυλακίτιδα ονομάζεται η μικροβιακή λοίμωξη ή η φλεγμονή του θύλακα -του σημείου από όπου εκφύονται οι τρίχες- και της περιβάλλουσας δερματικής επιφάνειας. Η μόλυνση του θύλακα εμποδίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη της τρίχας, η οποία στρέφεται προς το θύλακα αντί να εκφύεται κάθετα προς την επιφάνεια της επιδερμίδας. Η θυλακίτιδα μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μόνο στην περίπτωση που η εκδήλωσή της οφείλεται σε ιό, μικρόβιο ή μύκητα. Το πιο συχνό μικρόβιο που προκαλεί θυλακίτιδα είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος.

 

Πού οφείλεται;

  • σε χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο
  • στην έντονη εφίδρωση
  • σε ουσίες που έρχονται σε επαφή με το θύλακα και προκαλούν ερεθισμό του, όπως το οινόπνευμα και τα λιπαρά διαλύματα
 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

  • φλεγμονή του θύλακα
  • ενδεχόμενη εμφάνιση βλατίδας και/ή κύστης
  • ενδεχόμενη ουλή ή δυσχρωμίες (υπερμελάγχρωση ή υπομελάγχρωση)
 

Πώς θεραπεύεται;

Η θεραπεία για τη θυλακίτιδα περιλαμβάνει συνήθως επάλειψη της πληγείσας περιοχής με αντισηπτικά διαλύματα ή αντιβιοτικές κρέμες και τη λήψη αντιβιοτικών φαρμάκων. Ωστόσο, σε περίπτωση που η φλεγμονή έχει δημιουργήσει εξανθήματα και κύστεις, μπορεί να χρειαστεί να γίνει μικρή χειρουργική επέμβαση για τη διάνοιξη των κύστεων.

Πώς μπορεί να περιοριστεί;

Η θυλακίτιδα εμφανίζεται συχνά μετά το ξύρισμα, οπότε συνιστάται να χρησιμοποιείτε άλλες αποτριχωτικές μεθόδους, όπως κερί, χαλάουα ή λέιζερ. Επιπλέον, αν έχετε έντονο πρόβλημα εφίδρωσης, προτιμάτε ενδύματα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, όπως από βαμβακερά και λινά υφάσματα.

Με τη συνεργασία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας