Θυρεοειδής: Αυτές είναι οι τροφές που τον βλάπτουν

φωτογραφία άνδρα με γράφημα που δείχνει πως είναι ο θυρεοειδής
10-08-2021

Είναι γνωστό ότι πολλά ιχνοστοιχεία βοηθούν στο να λειτουργήσει σωστά ο θυρεοειδής. Συγκεκριμένα συστατικά στις τροφές μπορούν είτε να αυξήσουν είτε να μειώσουν τη δραστικότητα των ιχνοστοιχείων αυτών.

Έτσι, η κατανάλωσή τους μπορεί να επηρεάσει έμμεσα τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών.

Ανεξάρτητα από την επίδραση των τροφών στη λειτουργία του θυρεοειδούς, είναι ιδιαίτερη η σημασία της ισορροπημένης διατροφής για όλα τα άτομα που πάσχουν από θυρεοειδικές διαταραχές.

Θυρεοειδής: Τροφές πιστεύεται ότι τον βλάπτουν

  • Σταυρανθή λαχανικά: Οι γογγυλοκράμβες ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών, όπως το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Πρόκειται για γνωστά βρογχοκηλογόνα που εμποδίζουν τον μεταβολισμό του ιωδίου. Τα θειοκυανιούχα άλατα βρίσκονται στα λαχανικά αυτά. Κι έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη βρογχοκήλης.
  • Γλουτένη: Φαίνεται πως υπάρχει αυξημένη συχνότητα ανάπτυξης δυσλειτουργίας του θυρεοειδή σε άτομα με κοιλιοκάκη. Είτε υποθυρεοειδισμός (θυρεοειδίτιδα Χασιμότο) είτε υπερθυρεοειδισμός (νόσος του Graves). Μελέτες δείχνουν ότι η διάγνωση της κοιλιοκάκης και η χορήγηση δίαιτας ελεύθερης γλουτένης μπορεί να προλάβει την εμφάνιση αυτοάνοσης θυρεοειδοπάθειας.
  • Ιώδιο: Το ιώδιο είναι ένα πολύ σημαντικό ιχνοστοιχείο για τον θυρεοειδή. Χρησιμοποιείται για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών, θυροξίνη (Τ4) και τριιωδοθυρονίνη (Τ3). Η έλλειψή του μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό. Από την άλλη, στα άτομα με αυτοάνοσες νόσους του θυρεοειδούς, συστήνεται η αποφυγή λήψης περισσότερης ποσότητας ιωδίου.
  • Σόγια: Έρευνες υποστηρίζουν ότι οι ισοφλαβόνες και τα θειοκυανιούχα άλατα που περιέχονται στη σόγια επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, ιδιαίτερα αν αυτή καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Η σόγια περιέχει επίσης φυτοοιστρογόνα που πιστεύεται ότι μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο υποθυρεοειδισμού.
  • Γλυκαντικές ουσίες: Μελέτες συσχετίζουν την κατανάλωση υποκατάστατων ζάχαρης και αυξημένων επιπέδων της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH). Αναψυκτικά διαίτης, γιαούρτια με γεύσεις, τσίχλες, παγωτά, dressings, καθώς και επιδόρπια χωρίς ζάχαρη, «ενθαρρύνουν» το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στον θυρεοειδή.
  • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά: Τα λιπαρά διαταράσσουν την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει τη θυροξίνη και επηρεάζουν την ικανότητα παραγωγής ορμονών. Από την άλλη, ο υποθυρεοειδισμός επιβραδύνει τον μεταβολισμό. Αυτό σημαίνει ότι είναι εύκολο να βάλει κάποιος κιλά, αν δεν είναι προσεκτικός. Έτσι συστήνεται ο περιορισμός τροφών με λιπαρά και ζάχαρη, όπως βούτυρο, μαγιονέζα, μαργαρίνη, λιπαρά κρέατα, γλυκά.
  • Αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών αλλά και την ικανότητα του θυρεοειδούς να παράγει ορμόνες. Το αλκοόλ φαίνεται ότι έχει τοξική επίδραση στο θυρεοειδή αδένα και καταστέλλει την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί τις θυρεοειδικές ορμόνες. Οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό πρέπει να απέχουν από την κατανάλωση αλκοόλ ή να πίνουν με φειδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Θυρεοειδής: Τα 13 σημάδια πως έχει πρόβλημα