Θυρεοειδής: Πώς θα προστατευτείτε από τις διαταραχές

φωτογραφία άνδρα με γράφημα που δείχνει πως είναι ο θυρεοειδής
19-01-2022

Οι παθήσεις που μπορεί να εμφανίσει ο θυρεοειδής αδένας είναι από τις πιο κοινές ενδοκρινολογικές παθήσεις. Εμφανίζονται σε μεγαλύτερο ποσοστό στις γυναίκες από ότι στους άνδρες, αλλά και κατά την παιδική ηλικία.

Τα πιο συχνά προβλήματα που εμφανίζει ο θυρεοειδής είνα:

  • Διόγκωση του θυρεοειδή αδένα (βρογχοκήλη)
  • Υπερθυρεοειδισμός (όταν ο θυρεοειδής αδένας παράγει περισσότερη θυρεοειδή ορμόνη)
  • Υποθυρεοειδισμός (όταν ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί)
  • Όζοι

Θεωρούνται αυτοάνοσης αιτιολογίας, ωστόσο ο τρόπος ζωής μας (π.χ. διατροφή, στρες) μπορεί επίσης να επηρεάσει τις πιθανότητες να εκδηλωθεί υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός ή κάποια άλλη διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς.

Συνήθειες που εξασφαλίζουν ο μικρός αδένας που παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες λειτουργεί όσο το δυνατόν πιο σωστά

Ακολουθείστε μεσογειακή διατροφή: Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, όπως η μεσογειακή διατροφή, προλαμβάνει την εκδήλωση φλεγμονής στο σώμα. Η εκδήλωση φλεγμονής στο γαστρεντερικό μπορεί να πυροδοτήσει γενικευμένη ανοσοαντίδραση. Διαδικασία που παίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση των διαταραχών του θυρεοειδούς.

Αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα: Προϊόντα που έχουν υποστεί επεξεργασία, όπως τα έτοιμα αρτοποιήματα και διαφόρων ειδών αλμυρά σνακ, καθώς και τα αλλαντικά και τα αναψυκτικά, περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και συντηρητικών, χρώματα και βλαβερά λιπαρά.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη λήψη συμπληρώματος: Το ιώδιο είναι ένα αμέταλλο απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς. Η έλλειψη ιωδίου αποτελεί αιτία της διόγκωσης του θυρεοειδούς αδένα και του υποθυρεοειδισμού, αν και σήμερα στον ανεπτυγμένο κόσμο είναι αρκετά σπάνια.

Προστατευθείτε από τοξίνες του περιβάλλοντος: Η χρόνια έκθεση σε ενδοκρινικούς διαταράκτες, δηλαδή σε ουσίες που επεμβαίνουν στη λειτουργία του συστήματος που ελέγχει τις ορμόνες, θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλει, έστω και σε μικρό βαθμό, στην εκδήλωση διαταραχών του θυρεοειδούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Θυρεοειδής: 10 σημάδια πως έχετε χαμηλά επίπεδα ορμονών