Τι δείχνει το σχήμα του σώματος για την υγεία;

26-12-2016
Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν δυο βασικοί σωματότυποι… δηλαδή δυο βασικοί τύποι σχήματος σώματος. Το σχήμα «μήλο» και το σχήμα «αχλάδι». Και κάθε σωματότυπος μαρτυρά και διαφορετικά πράγματα για την υγεία του ανθρώπου.
 
– Σωματότυπος «μήλο»
Αυτό το σχήμα σώματος δημιουργείται όταν το λίπος συγκεντρώνεται γύρω από τη κοιλιά και τη μέση. Έρευνες έχουν δείξει πως αυτοί που έχουν αυτό το σχήμα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο από εκείνους που είναι επισήμως παχύσαρκοι. Κι αυτό γιατί το συγκεντρωμένο λίπος στην κοιλιά βρίσκεται επικίνδυνα κοντά και σε άλλα σημαντικά όργανα.
Το λίπος αυτό ονομάζεται επίσης σπλαχνικό ή ενδοκοιλιακός. Φτάνει στο συκώτι ή μέσω του αίματος πηγαίνει στα τοιχώματα των αρτηριών.
Το κοιλιακό λίπος μπορεί να είναι κι ένδειξη του μεταβολικού συνδρόμου και έχει συνδεθεί με τις καρδιακές παθήσεις, την αρτηριακή νόσο και το διαβήτη.
 
– Σωματότυπος «αχλάδι»
Αυτό το σχήμα σώματος δημιουργείται όταν το λίπος συγκεντρώνεται σε γοφούς, μηρούς και οπίσθια. Οι ειδικοί λένε πως  οι γυναίκες με αυτόν τον σωματότυπο έχουν υψηλότερο ποσοστό οστεοπόρωσης. Κι αυτό επειδή πέφτει περισσότερο χαμηλά στους γοφούς.
Επιστήμονες διαπίστωσαν με πρόσφατη έρευνα πως το λίπος που συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ενός ατόμου για την ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου. Οι ερευνητές εξέτασαν μια ομάδα από 45 ασθενείς με πρώιμο μεταβολικό σύνδρομο και τα συνέκριναν με μια ομάδα ελέγχου 30 ατόμων, ίδιας ηλικίας και φύλου. Βρήκαν, ότι το λίπος στην οπίσθια περιοχή ανεβάζει το επίπεδο της πρωτεΐνης, που συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση και χαμηλή «καλή» χοληστερόλη.
Άλλες μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι το μέγεθος της μέσης είναι πιο σημαντικός παράγοντας από το βάρος του σώματος, για τον προσδιορισμό των καρδιακών παθήσεων, καθώς και ότι η αναλογία μέσης-ισχίων ήταν τρεις φορές πιο ακριβής στην πρόβλεψη του κινδύνου καρδιακής νόσου από ότι ο δείκτης μάζας σώματος.
 
Τι γίνεται όμως με έναν τρίτο τύπο σώματος; Τον τύπο του σώματος με παχύ κορμό αλλά αδύνατα άκρα; Όπως λένε οι ειδικοί, η χαμηλή μυϊκή μάζα στα άκρα είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιακά νοσήματα και άλλες παθήσεις.