Τι διώχνει την κατάθλιψη από τους άντρες και τι από τις γυναίκες;

26-12-2016
Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική πάθηση που βασανίζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τι μπορεί όμως να διώξει την κατάθλιψη μακριά; Φαίνεται πως οι παράγοντες που απομακρύνουν την κατάθλιψη είναι άλλοι για τους άντρες κι άλλοι για τις γυναίκες.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Virginia στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν στοιχεία από 1.057 ζεύγη διδύμων διαφορετικού φύλλου.
Θέλησαν έτσι να διαπιστώσουν τι είναι αυτό που διώχνει τον κίνδυνο κατάθλιψης στα δυο φύλα.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν σε ερωτηματολόγιο αναφορικά με τις σχέσεις τους με την οικογένεια και τους φίλους τους.
Η αξιολόγηση των στοιχείων έγινε σε δύο φάσεις, με ένα έτος διαφορά η κάθε μία.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως στις γυναίκες η ποιότητα των κοινωνικών σχέσεων έχει τεράστια σημασία για να έχουν καλή ψυχική υγεία και να καταπολεμούν την κατάθλιψη.
Οι άντρες από την άλλη χρειάζονται μόνο στις επαγγελματικές και οικονομικές τους επιτυχίες και στην άνοδο τους επαγγελματικά.
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι γυναίκες είχαν γύρω τους περισσότερα άτομα να τις βοηθήσουν και να τις υποστηρίξουν, καθώς είχαν καλύτερες κοινωνικές σχέσεις από τους άνδρες. Αντίθετα οι άνδρες στηρίζονταν στις αδελφές τους και στις συζύγους τους.
Επιπλέον, οι γυναίκες ένιωθαν ότι τις αγαπούσαν οι άλλοι και νοιάζονταν γι’ αυτές και για το λόγο αυτό, είχαν πιο λίγες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη, ενώ οι άνδρες ήταν πιο ευάλωτοι.
 
Οι παράγοντες που οδηγούν στην κατάθλιψη, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, είναι σημαντικά διαφορετικοί σε άντρες και γυναίκες.
Στους άνδρες το αίσθημα αυτοεκτίμησης ισχυροποιείται από την αντίληψη που έχουν για τα κατορθώματά τους στον επαγγελματικό, προσωπικό, κοινωνικό και οικονομικό τομέα.
Στις γυναίκες το αίσθημα αυτοεκτίμησης ισχυροποιείται από το πόσους ανθρώπους έχουν γύρω τους και από την ποιότητα αυτών των κοινωνικών σχέσεων.
 
Ο ψυχικός κόσμος των γυναικών επηρεάζεται όταν καταλαβαίνουν ότι οι άνθρωποι που τις περιβάλλουν είναι κακής ποιότητας. Αντίθετα, στους άνδρες, η ποιότητα των κοινωνικών σχέσεων δεν έχει καμία σημασία για την ψυχική υγεία.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: