Τι είναι τα βραβεία Prix Galien που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

26-12-2016

Ο θεσμός των Βραβείων  Prix Galien (Πρι Γκαλιέν), έρχεται το 2013 και στην Ελλάδα. Τα Prix Galien, θεωρούνται από τη βιομηχανία του φαρμάκου ισότιμα με τα βραβεία Νόμπελ, καθώς αποτελούν την υψηλότερη διάκριση στην φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη.

Φαρμακευτικά προϊόντα διαγνωστικά εργαλεία ή μηχανήματα, με κριτήριο την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο βραβεύονται από μια επιτροπή που αποτελείται από καταξιωμένους επιστήμονες.

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των Prix Galien Greece Δρ. Αριστείδης Α. Ν. Πατρινός στη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση των βραβείων έστειλε το ακόλουθο μήνυμα: «Πέρασαν 11 χρόνια από την ανακοίνωση της πρώτης αποκωδικοποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος – ένα σημαντικό ορόσημο στη συνεχή μάχη που δίνει η επιστήμη με την ασθένεια. Τα Prix Galien γιορτάζουν εφάμιλλα επιτεύγματα. Ελπίζω ο θεσμός της απονομής των Prix Galien να καθιερωθεί στην Ελλάδα και να οδηγήσει τη φαρμακευτική βιομηχανία της χώρας σε σπουδαίες επιτυχίες».

Για το νόημα της θέσπισης των βραβείων «Prix Galien» μίλησε και η η πρόεδρος των Prix Galien Greece κυρία Τζένη Περγιαλιώτου λέγοντας τα εξής: 

«Τα Prix Galien επιβραβεύουν τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για την ανεκτίμητη προσφορά τους στην κοινωνία. Η ανάπτυξη καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων και εργαλείων δεν συμβάλλει μόνο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας. Αναμφισβήτητα σώζει ζωές».

Για τον πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας Κωνσταντίνο Φρουζή ο οποίος έδωσε το παρόν στη συνέντευξη τύπου η λέξη “καινοτομία”  όπως είπε είναι στενά συνυφασμένη με τη φαρμακευτική βιομηχανία. Η έρευνα και η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, αποτελεί ζωτικό χαρακτηριστικό για το χώρο μας. Χωρίς έρευνα και νέα προϊόντα, δεν νοείται φαρμακευτική αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, το πλαίσιο της ανάδειξης των φαρμακευτικών επιτευγμάτων που σώζουν ζωές, ή οδηγούν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, είναι αρωγός της διοργάνωσης Prix Galien, που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας υπογράμμισε ο κος Φρουζής.

Από την άλλη και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θέτει υπό την αιγίδα του το σημαντικό θεσμό των βραβείων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου Γιώργο Πατούλη τα βραβεία Prix Galien αποτελούν διεθνώς το θεσμό επιβράβευσης σημαντικών φαρμακευτικών επιτευγμάτων που μπορεί να σώσουν ζωές, να προάγουν την υψηλότερη ποιότητα παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασθενών, μέσα από την καινοτομία στο φάρμακο και στα παραϊατρικά διαγνωστικά εργαλεία. Αποτελούν μια συλλογική προσπάθεια διακεκριμένων παγκοσμίως επιστημόνων, σε μια προσπάθεια ανάδειξης των καλύτερων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κατά τη συνέντευξη τύπου δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι στην Ελλάδα της υποβάθμισης της ζωής των Ελλήνων Πολιτών με μέτρα όπως η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική και η υποχρεωτική χορήγηση του φθηνότερου σκευάσματος από το φαρμακοποιό υπάρχει και η Ελλάδα της καινοτομίας και της προόδου που αντιπροσωπεύει και αυτός ο νέος θεσμός που έρχεται στη χώρα μας.  Για αυτό και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δίνει το ΠΑΡΟΝ σε μια άλλη διάσταση της σημερινής πραγματικότητας για μια Ελλάδα που μπορεί και θα τα καταφέρει για να αναδείξει τους άξιους και τις αξίες του υγειονομικού χώρου πάντα προς όφελος του ασθενή πολίτη.

 

Λίγα λόγια για τα βραβεία Prix Galien

Τα Prix Galien επινοήθηκαν στη Γαλλία το 1970 από τον φαρμακοποιό Roland Mehl. Έκτοτε, εκδηλώσεις για την απονομή των βραβείων πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε 15 χώρες του κόσμου και συγκεκριμένα στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ελβετία, την Ολλανδία, τη Βρετανία, την Πολωνία, το Ισραήλ, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη.

Στην Ελλάδα η εκδήλωση για την απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις                2 Φεβρουαρίου 2013, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Banquet), με την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ). Υποψήφια για βράβευση είναι 12 φαρμακευτικά προϊόντα και 4 διαγνωστικά εργαλεία και μηχανήματα, 12 φαρμακευτικών εταιρειών. Απ’ αυτά, θα επιλεγούν τέσσερα από ισάριθμες κατηγορίες (καλύτερο φαρμακευτικό προϊόν, καλύτερο βιοτεχνολογικό προϊόν, καλύτερο «ορφανό» φάρμακο, καλύτερο διαγνωστικό εργαλείο ή μηχάνημα). 

Τα κριτήρια για την υποβολή υποψηφιοτήτων έχουν θεσπιστεί βάσει διεθνών οδηγιών από το Galien Foundation, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Επιπλέον, θα απονεμηθεί και το «ανθρωπιστικό» βραβείο Pro Bono Humanum στην κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, για την πολύτιμη συνεισφορά της στον χώρο της υγείας.

Βάννα Κεκάτου