Τι είναι το “ξηρό μάτι” και πως επηρεάζει την καθημερινότητά μας

26-12-2016

 Για πολλούς ανθρώπους, το ξηρό μάτι είναι συχνά το αποτέλεσμα του σημερινού πολυάσχολου τρόπου ζωής. Τα συμπτώματα μπορούν να αναπτυχθούν σε συνδυασμό με ορισμένες εργασίες που απαιτούν αυξημένη συγκέντρωση και λιγότερο συχνό βλεφαρισμό των ματιών, όπως η εργασία για πολλές ώρες σε υπολογιστή ή σε κλιματιζόμενο περιβάλλον (γραφεία, αεροπλάνα), η οδήγηση ή η ανάγνωση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε φυσιολογικές αιτίες, όπως είναι η  διαδικασία της γήρανσης, σε ορμονικές μεταβολές ή σε συγκεκριμένες ασθένειες (ρευματοειδής αρθρίτιδα και διαβήτης). 

Τα άτομα που πάσχουν από ξηροφθαλμία εμφανίζουν ανεπαρκή ύγρανση και λίπανση της επιφάνειας του ματιού, λόγω της ανεπαρκούς ποιότητας ή ποσότητας δακρύων. Αν το μάτι δεν ενυδατώνεται σωστά, προκαλεί δυσφορία, όπως τσούξιμο, φαγούρα, κάψιμο και θολή όραση.Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ξηροφθαλμία μπορεί να προκαλέσει πιο συχνές λοιμώξεις του οφθαλμού, ουλές στην οφθαλμική επιφάνεια και μειωμένη ποιότητα ζωής. Η ξηροφθαλμία προκαλεί δυσφορία και ενδέχεται να επηρεάζει αρνητικά τις καθημερινές δραστηριότητες. 

Η Alcon,της Novartis, ανακοίνωσε την έναρξη μιας εκστρατείας επικοινωνίας για την ενημέρωση σχετικά με την ξηροφθαλμία, μια συχνή ελλιπώς διαγνωσμένη πάθηση, που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, εκατοντάδες χιλιάδες άτομα στην Ελλάδα πάσχουν από ξηροφθαλμία, η οποία προκαλεί κοκκίνισμα των ματιών, ερεθισμό και θολή όραση. 

«Δεν είναι πάντα εύκολο να διαγνώσει κανείς τη ξηροφθαλμία, καθώς μπορεί εύκολα να εκληφθεί ως κάποια άλλη πάθηση, όπως λοιμώξεις και αλλεργίες», ανέφερε ο κ. Γιώργος Αντωνόπουλος, Business Unit Manager Pharma. «Για το λόγο αυτό, η σοβαρότητα της ξηροφθαλμίας μερικές φορές ελαχιστοποιείται ως τίποτα περισσότερο από μια μικρή ενόχληση, όταν, στην πραγματικότητα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις συνήθεις δραστηριότητες των ασθενών καθημερινά