Τι λένε τα κιλά για τον χαρακτήρα μας

26-12-2016
Μελέτες έχουν δείξει πως οι αισιόδοξοι ζουν περισσότερο, οι αγχωμένοι έχουν κίνδυνο να αναπτύξουν έλκος στομάχου και οι συναισθηματικά ασταθείς πίνουν και καπνίζουν. Άρα, η προσωπικότητα μας όντως επηρεάζει την υγεία μας. Το ίδιο ισχύει και με το βάρος μας; Έρευνα από το Εθνικό Ινστιτούτο Γηριατρικής των Ηνωμένων Πολιτιεών, έδειξε πως το βάρος μας, και συγκεκριμένα ο Δείκτης Μάζας Σώματος επηρεάζει τον χαρακτήρα μας κα την ιδιοσυγκρασία μας.
 

Η επικεφαλής της έρευνας, Angelina Sutin και οι επιστημονικοί της συνεργάτες, ερεύνησαν στοιχεία 2.000 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί σε διάρκεια 50 ετών. Προσπάθησαν έτσι να βρουν τη σχέση προσωπικότητας και βάρους. Βάσισαν την έρευνα τους στους λεγόμενους «Πέντε Μεγάλους Παράγοντες της Προσωπικότητας» ή «Big Five». Δηλαδή την εξωστρέφεια, την ευσυνειδησία, την δεκτικότητα, την συγκαταβατικότητα και συναισθηματική σταθερότητα.
 

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγους μήνες στη διαδικτυακή έκδοση του «Journal of Personality and Social Psychology» παρουσίασαν τεράστιο ενδιαφέρον. Οι παρορμητικοί, ανταγωνιστικοί και συναισθηματικά ασταθείς άνθρωποι είναι πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαροι. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες που αποτελούσαν το 10% των πιο παρορμητικών ζύγιζαν κατά μέσο όρο 10 κιλά περισσότερο από το 10% των ατόμων με το χαμηλότερο σκορ.
 
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Όπως λένε οι ειδικοί, οι παρορμητικοί ενδίδουν εύκολα στον πειρασμό του φαγητού. Από την άλλη, οι ανταγωνιστικοί άνθρωποι έχουν και περισσότερο άγχος που σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνης του στρες) που αυξάνει το βάρος. Οι συναισθηματικά ασταθείς άνθρωποι συνήθως έχουν και χαμηλή ευσυνειδησία. Αυτό, μπορεί να κάνει τον άνθρωπο παρορμητισμό, κι άρα επιρρεπή σε αυξομειώσεις του βάρους.
 
Ποιο είναι όμως το προφιλ των αδυνάτων; Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι έχουν καταφέρει να κρατήσουν έναν υγιή Δ.Μ.Σ είναι συνήθως ευσυνείδητοι. Το βάρος τους δεν αυξομειώνονται επειδή έχουν περισσότερο αυτοέλεγχο.
 
Οι ερευνητές λένε πως τα ευρήματα της έρευνας αυτής θα μπορούσε να βοηθήσει τους ειδικούς να φτιάξουν προγράμματα διατροφής που να είναι ακόμα πιο κατάλληλα φτιαγμένα για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.