Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς παιδιών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για επιπλοκές από τη νέα γρίπη

26-12-2016

Παιδιά με χρόνιες παθήσεις όπως είναι το άσθμα, ο διαβήτης, τα καρδιακά προβλήματα, οι μεταβολικές, νευρολογικές και νευρομυϊκές διαταραχές, και άτομα κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο για επιπλοκές από τη γρίπη. Επιπλέον, όλα τα παιδιά που είναι νεαρότερα των 5 ετών, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για επιπτώσεις από τη γρίπη, από ότι μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά. Εάν δεν είστε σίγουροι εάν το παιδί σας αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο για επιπτώσεις από τη γρίπη, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Φροντίστε τα παιδιά με αυξημένο κίνδυνο για επιπτώσεις από τη γρίπη ώστε να μην κολλήσουν

  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί πλένει συχνά τα χέρια του – ή βοηθήστε τα νεαρότερης ηλικίας παιδιά να τα πλύνουν- χρειάζονται 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό. Εάν δεν έχετε διαθέσιμα σαπούνι και νερό, χρησιμοποιήστε κάποιο καθαριστικό χεριών με βάση το αλκοόλ. Τα καθαριστικά χεριών με βάση το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν τοξική αντίδραση εάν τα καταπιεί κανείς, τοποθετήστε τα σε μέρος όπου μόνο εσείς θα μπορείτε να τα φτάσετε όταν τα χρειάζεστε.
  • Μάθετε στα παιδιά σας να καλύπτουν το στόμα τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται ή να χρησιμοποιούν την εσωτερική πλευρά του αγκώνα ή του ώμου τους εάν δεν έχουν χαρτομάντιλο. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί πετάει τα χαρτομάντιλα στα σκουπίδια αμέσως μετά τη χρήση και ότι πλένει τα χέρια του/της.
  • Κρατήστε μακριά τα παιδιά σας από ασθενείς.
  • Καθαρίζετε τις επιφάνειες και τα αντικείμενα που αγγίζει συχνά το παιδί. Σκουπίστε αυτές τις επιφάνειες με ένα οικιακό απολυμαντικό όπως κάνετε συνήθως, ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα. Δεν χρειάζεται επιπλέον απολύμανση αυτών των επιφανειών, από τη συνηθισμένη.
  • Όταν υπάρχουν περιστατικά γρίπης στην περιοχή που διαμένετε, αναλογιστείτε τον κίνδυνο για το παιδί πριν συμμετέχετε σε δημόσιες εκδηλώσεις. Στις περιοχές όπου υπάρχουν πολλά περιστατικά γρίπης, τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο για επιπτώσεις από τη γρίπη θα πρέπει να παραμένουν σπίτι και να αποφεύγουν τις δημόσιες εκδηλώσεις, όπως αθλητικά γεγονότα ή συναυλίες.
  • Εάν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη γρίπη στην περιοχή σας, μιλήστε με το γιατρό σας, και με το σχολείο του παιδιού, για να οργανώσετε ένα σχέδιο αντιμετώπισης των ειδικών αναγκών του παιδιού.
  • Τα παιδιά άνω των έξι μηνών θα πρέπει να εμβολιάζονται για την εποχική γρίπη και για τη γρίπη 2009 Η1Ν1.

Αναγνωρίστε πότε το παιδί σας είναι άρρωστο

Μπορεί κάποια παιδιά να μην είναι σε θέση να σας μιλήσουν για τα συμπτώματα που έχουν, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη αντιμετώπιση της ασθένειας. Είναι σημαντικό να προσέχετε για την εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης ή για ασυνήθιστη συμπεριφορά που μπορεί να υποδηλώνει ότι το παιδί είναι άρρωστο. Τα συμπτώματα γρίπης περιλαμβάνουν πυρετό ή ρίγη και βήχα ή πονόλαιμο. Ακόμη, η γρίπη εμφανίζει συμπτώματα όπως ρινική καταρροή, μυϊκούς πόνους, πονοκέφαλο, κόπωση, διάρροια και εμετό. Πυρετός είναι η θερμοκρασία που μετρήθηκε με θερμόμετρο στόματος και είναι 37,8 βαθμοί ή περισσότερο. Εάν δεν έχετε τη δυνατότητα να μετρήσετε τη θερμοκρασία του παιδιού με θερμόμετρο, κάποιες ενδείξεις και συμπτώματα ότι το παιδί έχει πυρετό είναι ρίγη, να είναι ζεστό στο άγγιγμα, ερυθρότητα στο πρόσωπο ή να ιδρώνει.

Να προσέχετε για ενδείξεις επείγουσας ανάγκης για ιατρική γνωμάτευση. Αυτές περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:

  • Γρήγορη αναπνοή, δύσπνοια, λαχάνιασμα, ή άπνοια.
  • Γκριζωπό, μωβ ή μπλε χρώμα στην επιδερμίδα ιδιαίτερα γύρω από τα χείλη και μέσα στο στόμα, ή γύρω από τα νύχια,
  • Άρνηση για τη λήψη υγρών,
  • Περιορισμένη ούρηση, μικρό αριθμό λερωμένων πανών, ή κλάμα χωρίς δάκρυα,
  • Επίμονο εμετό,
  • Ανικανότητα να το ξυπνήσετε, ή περιορισμένη διάθεση αλληλεπίδρασης (δηλ. Είναι ασυνήθιστα ήρεμο ή αδρανές, δεν έχει διάθεση για παιχνίδι, δεν ασχολείται με τα αγαπημένα του αντικείμενα),
  • Είναι τόσο ευέξαπτο που δεν θέλει να το αγγίζουν και δεν μπορεί να ηρεμήσει.
  • Πόνο ή πίεση στο στήθος ή στο στομάχι,
  • Ξαφνική ζαλάδα,
  • Σύγχυση, και
  • Τα συμπτώματα γρίπης εμφανίζουν βελτίωση αλλά επιστρέφουν με πυρετό και χειρότερο βήχα.

Μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες με το δάσκαλο του παιδιού σας ή αυτόν που το φροντίζει, ώστε να είναι σε θέση να παρατηρήσουν εάν κάτι δεν πηγαίνει καλά.

Συμβουλές για να φροντίσετε ένα παιδί με αυξημένο κίνδυνο για επιπτώσεις από τη γρίπη

  • Επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό εάν το παιδί ασθενήσει. Αυτό είναι σημαντικό διότι τα αντιιικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της γρίπης, είναι πιο αποτελεσματικά εάν ληφθούν μέσα στις 2 πρώτες ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Ο γιατρός θα μπορεί να σας πει τι είδους φροντίδα χρειάζεται το παιδί σας.
  • Κρατήστε το παιδί στο σπίτι μέχρι τουλάχιστον 24 ώρες αφού το παιδί είναι απύρετο (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικού φαρμάκου). Κρατήστε το παιδί στο σπίτι εκτός εάν χρειάζεται ιατρική φροντίδα. Φροντίστε το παιδί να ξεκουράζεται πολύ και να καταναλώνει πολλά διαφανή υγρά (όπως νερό, ζωμό, ή ροφήματα που χρησιμοποιούν οι αθλητές) ώστε να μην κινδυνεύει από αφυδάτωση. Για τα βρέφη χρησιμοποιήστε ροφήματα πλούσια σε ηλεκτρολύτες όπως το Pedialyte.
  • Εάν το παιδί έχει πυρετό, χρησιμοποιήστε τα αντιπυρετικά που συστήνει ο γιατρός ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Σε παιδιά και εφήβους δεν θα πρέπει να δίνετε ασπιρίνη (ακετυλοσαλικυλικό οξύ) καθώς μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια αλλά εξαιρετικά σοβαρή ασθένεια, το Σύνδρομο Reye.
  • Κρατήστε το άρρωστο παιδί σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο του σπιτιού, μακριά από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που δεν νοσούν. Προσπαθήστε η φροντίδα του παιδιού να γίνεται από ένα άτομο κυρίως.

Πηγή: Flu.gov