Τηγανητά: Αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

τηγανητά κοτόπουλα
21-02-2019

Τα τηγανητά είναι πάντα και πιο νόστιμα. Είναι όμως και πιο βλαβερά. Αυτό επιβεβαιώνει μια ακόμα πρόσφατη έρευνα Αμερικανών επιστημόνων σύμφωνα με την οποία, η τακτική κατανάλωση τηγανητών τροφίμων συνδέεται με υψηλότερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου, σε γυναίκες άνω των 50 ετών.

Ερευνητές από το Τμήμα Επιδημιολογίας του Κολεγίου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Iowa στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν δεδομένα από 106.966 γυναίκες, ηλικίας 50-79 ετών. Οι εθελόντριες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αναφορικά με τις διαιτητικές τους συνήθειες, τα οποία περιλάμβαναν πληροφορίες για τη συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσης τροφίμων όπως το τηγανητό κοτόπουλο, τα τηγανητά ψάρια και θαλασσινά, οι τηγανητές πατάτες και άλλα αντίστοιχα προϊόντα.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι γυναίκες που δήλωσαν ότι κατανάλωναν κατά μέσο όρο μία μερίδα τηγανητών τροφίμων ανά ημέρα είχαν 8% υψηλότερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου, συγκριτικά με όσες δεν κατανάλωναν καθόλου τηγανητά.
Ειδικότερα, η καθημερινή κατανάλωση μιας μερίδας τηγανητού κοτόπουλου φάνηκε να συνδέεται με 13% υψηλότερη πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 12% υψηλότερη πιθανότητα θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Από την άλλη, η κατανάλωση τουλάχιστον μίας μερίδας τηγανητού ψαριού ή θαλασσινών ανά ημέρα συσχετίστηκε με αύξηση της πιθανότητας θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ή από καρδιακές παθήσεις κατά 7% και 13%, αντίστοιχα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως ο περιορισμός της κατανάλωσης τηγανητών τροφίμων θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία και τη μείωση της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πρόωρος θάνατος: Αυτό το σημάδι που προειδοποιεί ακόμα και 18 χρόνια πριν