ΤΙΜΟΘΙ ΧΑΝΤ

Timothy Hunt
07-10-2021

Ο Τίμοθι Χαντ (19 Φεβρουαρίου 1943 – ) είναι Βρετανός βιοχημικός και μοριακός φυσιολόγος. Του απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής το 2001 με τους Paul Nurse και Leland H. Hartwell για τις ανακαλύψεις τους σε μόρια πρωτεΐνης που ελέγχουν τη διαίρεση των κυττάρων. Ενώ μελετούσε γονιμοποιημένα αυγά αχινού στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Χαντ ανακάλυψε την κυκλίνη, μια πρωτεΐνη που συσσωματώνεται κυκλικά και εξαντλείται κατά τη διάρκεια των κύκλων κυτταρικής διαίρεσης.

Ήταν στο Woods Hole το καλοκαίρι του 1982, χρησιμοποιώντας το αυγό του αχινού (Arbacia punctulata) ως πρότυπο οργανισμό του, που ανακάλυψε το μόριο της κυκλίνης. Ο Χαντ ήταν δεινός ποδηλάτης και ονόμασε την πρωτεΐνη με βάση την παρατήρησή του για τις κυκλικές αλλαγές στα επίπεδά της.

Οι κυκλίνες είναι πρωτεΐνες που παίζουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση του κύκλου διαίρεσης των κυττάρων. Ο Χαντ διαπίστωσε ότι οι κυκλίνες αρχίζουν να συντίθενται μετά τη γονιμοποίηση των ωαρίων και αυξάνουν τα επίπεδα κατά τη διάρκεια της μεσόφασης, έως ότου πέφτουν πολύ γρήγορα στη μέση της μίτωσης σε κάθε κυτταρική διαίρεση. Διαπίστωσε επίσης ότι οι κυκλίνες υπάρχουν σε κύτταρα σπονδυλωτών, όπου ρυθμίζουν επίσης τον κυτταρικό κύκλο.

Αυτός και άλλοι στη συνέχεια έδειξαν ότι οι κυκλίνες δεσμεύουν και ενεργοποιούν μια οικογένεια πρωτεϊνικών κινασών, που τώρα ονομάζονται κινάσες που εξαρτώνται από την κυκλίνη, μία από τις οποίες είχε αναγνωριστεί ως κρίσιμος ρυθμιστής του κυτταρικού κύκλου από τον Paul Nurse. Ο μηχανισμός κυκλίνης της κυτταρικής διαίρεσης είναι θεμελιώδης για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς (με εξαίρεση τα βακτήρια) και επομένως η μελέτη της διαδικασίας σε απλούς οργανισμούς βοηθά να ρίξει φως στην ανάπτυξη όγκων στους ανθρώπους.