Την 24η Ημερίδα Ενημέρωσης «Ρευματικές παθήσεις: Ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα», υποδέχθηκε η Αγ. Παρασκευή

26-12-2016

Την 24η Ημερίδα Ενημέρωσης με θέμα «Ρευματικές παθήσεις: Ένα Μεγάλο Κοινωνικό Πρόβλημα» πραγματοποίησε το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας (Ε.Ι.ΡΕ.), στo πλαίσιο του κοινωνικού έργου του, την Κυριακή 29 Μαΐου στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», σε συνεργασία με το Δήμο Αγ. Παρασκευής. Στην Ημερίδα συμμετείχε πλήθος κόσμου και τοπικοί φορείς, ενώ απηύθυναν χαιρετισμό ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος, Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Στούμπος, ο Δήμαρχος Αγ. Παρασκευής κ. Ιωάννης Σταθόπουλος και ο Πρόεδρος του Ε.Ι.ΡΕ. κ. Αλέξανδρος Ανδριανάκος.

Στην Ημερίδα προήδρευσε ο κ. Ανδριανάκος, Ρευματολόγος, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ε.Ι.ΡΕ. και ο Ρευματολόγος κ. Βασίλειος Χατζηλουλούδης. Εισηγητές ήταν οι κκ. Αθανάσιος Φλώρος, Ρευματολόγος, Ιωάννης Παπαχρόνης, Ρευματολόγος και Αλέξανδρος Ανδριανάκος.

Στην εισήγησή του «Ρευματικές Παθήσεις, τι είναι, ποιες είναι και ποια είναι τα συμπτώματά τους», ο κ. Φλώρος τόνισε ότι: «α) οι ρευματικές παθήσεις είναι οι μη τραυματικές παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, δηλ. των αρθρώσεων, τενόντων, μυών, οστών και σπονδυλικής στήλης, β) είναι πολλές, περίπου 200 και γ) κύριο και κοινό σύμπτωμα είναι ο πόνος σε αρθρώσεις, τένοντες, μέση ή αυχένα».

Ο κ. Παπαχρόνης αναφερόμενος στις «Επιπτώσεις των ρευματικών παθήσεων στους αρρώστους, στο κοινωνικό σύνολο και στην εθνική οικονομία» τόνισε ότι οι παθήσεις αυτές αποτελούν ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, διότι σε πανελλήνια επιδημιολογική έρευνα του Ε.Ι.ΡΕ. στο γενικό  πληθυσμό της χώρας μας βρέθηκε ότι: α) πάνω από  «2.500.000 Έλληνες πάσχουν από  ρευματικές παθήσεις και β) σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδες παθήσεων, οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν τόσο στο σύνολο του γενικού πληθυσμού όσο και στον εργαζόμενο πληθυσμό, δηλ. στα άτομα ηλικίας 19-65 ετών, το πιο συχνό αίτιο & ευθύνονται περίπου για το για το 40% των χρόνιων προβλημάτων υγείας, 50% της μακροχρόνιας σωματικής ανικανότητας (αναπηρικές συντάξεις κ.λπ.), 30% των απουσιών από την εργασία και 20% της χρήσης υπηρεσιών υγείας (ιατρικές επισκέψεις, χρήση φαρμάκων)».

Ο κ. Ανδριανάκος μιλώντας για την πρόληψη και θεραπεία των ρευματικών παθήσεων, τόνισε ότι υπάρχουν δυνατότητες πρόληψης για ορισμένες ρευματικές παθήσεις και ότι: «σήμερα είναι εφικτή η αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπισή τους, η δραστική μείωση των δυσμενών επιπτώσεων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με δύο προϋποθέσεις, την έγκαιρη διάγνωση και την πρώιμη και ορθή θεραπευτική παρέμβαση, που μπορεί να εξασφαλιστούν με ενημέρωση του κοινού έτσι ώστε όσοι παρουσιάζουν πόνο σε αρθρώσεις, τένοντες, μέση ή αυχένα να επισκέπτονται χωρίς καθυστέρηση τον ειδικό γιατρό, δηλ. το ρευματολόγο».

Ο κ. Ανδριανάκος τόνισε ιδιαίτερα ότι, «Η εισαγωγή, τα τελευταία χρόνια, των βιολογικών παραγόντων στη θεραπευτική αντιμετώπιση αρκετών φλεγμονωδών ή αυτοάνοσων ρευματικών παθήσεων αποτελεί τη σημαντικότερη μέχρι σήμερα θεραπευτική εξέλιξη στη Ρευματολογία και συνέβαλε καθοριστικά στη δυνατότητα επίτευξης ύφεσης αυτών των σοβαρών παθήσεων. Οι βιολογικοί παράγοντες είναι φάρμακα που εξουδετερώνοντας είτε ορισμένα κύτταρα είτε τις λεγόμενες κυτταροκίνες, που παράγονται από κύτταρα και παίζουν κεντρικό ρόλο στην παθογένεια αυτών των παθήσεων, μπορεί να οδηγήσουν  στην επίτευξη ύφεσης».

Εστιάζοντας στα σημαντικά ευρήματα των δύο πανελλήνιων ερευνών που έχει πραγματοποιήσει το Ε.Ι.ΡΕ., ο κ. Ανδριανάκος υπογράμμισε ότι «Οι  Έλληνες ασθενείς με ρευματικές παθήσεις, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν είναι χρήστες των σύγχρονων θεραπευτικών δυνατοτήτων που τους προσφέρει η Ρευματολογία, διότι καθυστερούν πολύ να επισκεφθούν τους ειδικούς γιατρούς, δηλ. τους ρευματολόγους. Η καθυστέρηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την μη ορθή διάγνωση και την μη εφαρμογή σωστής θεραπείας και έτσι την πρόκληση παραμορφώσεων στις αρθρώσεις και κινητικών ή άλλων λειτουργικών διαταραχών ή αναπηρίας. Το αίτιο αυτής της καθυστέρησης είναι ότι 87% των Ελλήνων δεν γνωρίζουν τι είναι οι ρευματικές παθήσεις ούτε γνωρίζουν ότι θα πρέπει να απευθύνονται σε ρευματολόγο αν έχουν ή αν παρουσιάσουν πόνο μη τραυματικής αιτιολογίας σε αρθρώσεις ή σε τένοντες, στη μέση ή στον αυχένα με αποτέλεσμα να απευθύνονται σε  ρευματολόγο, όταν εμφανίζεται η νόσος τους, μόνο 5,5% των ασθενών με πόνο στο γόνατο ή στον ώμο, 3,5% με πόνο στη μέση, 8%  με πόνο στον αυχένα και 23% με πόνο σε 2 ή περισσότερες  αρθρώσεις».

Η  Ημερίδα διοργανώθηκε με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας Abbvie.

Λίγα λόγια για το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας (Ε.Ι.ΡΕ.) – www.elire.gr

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας είναι κοινωφελές ίδρυμα που συστάθηκε από γιατρούς ρευματολόγους με κύριους στόχους:

  1. Τη συμβολή του στην αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων
  2. Την πραγματοποίηση ερευνών για τις ρευματικές παθήσεις
  3. Τη διοργάνωση και διεξαγωγή Επιστημονικών Εκδηλώσεων, αλλά και Ημερίδων για το κοινό
  4. Την έκδοση ιατρικών συγγραμμάτων και άλλων επιστημονικών εντύπων σχετικών με τις ρευματικές παθήσεις
  5. Την ενημέρωση του Κοινού και των Αρχών της χώρας επί του προβλήματος των ρευματικών παθήσεων και των μεθόδων της αντιμετώπισής του.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας δεν χρηματοδοτείται από κανένα Δημόσιο ή άλλο Φορέα. Το έργο και όλες οι δραστηριότητές του στηρίζονται στην εθελοντική και αφιλοκερδή εργασία του Προέδρου, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των συνεργατών τους.

Οι ενδιαφερόμενοι για  τις ρευματικές παθήσεις μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του  Ε.Ι.ΡΕ.:  www.elire.gr