Την απελευθέρωση τιμών των ΜΥΣΥΦΑ ζητούν οι εταιρείες

26-12-2016
Την απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ, ως ενα μέσο που θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στους έλληνες ασθενείς και την οικονομία, ενώ μεσοπρόθεσμα λόγω ανταγωνισμού δεν θα επιβαρύνει τους πολίτες, σημειώνουν σε ανακοίνωση τους οι εκπρόσωποι του κλάδου. Ειδικότερα, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης, στην Ελλάδα, οι τιμές των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. ρυθμίζονται με διαδικασίες αντίστοιχες με εκείνες που εφαρμόζονται στην περίπτωση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Η χώρα μας μαζί με την Τσεχία και τη Λετονία είναι οι τρεις μοναδικές χώρες στην ΕΕ των 27 όπου ισχύει καθεστώς κρατικού ελέγχου στη διατίμηση των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.
 
Όπως σημειώνεται λόγω του ελέγχου στην τιμή πώλησής, το μέγεθος της αγοράς ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. είναι πολύ μικρό: 5-7% έναντι 18% της φαρμακευτικής αγοράς που αντιπροσωπεύουν παγκοσμίως τα προϊόντα της αυτοθεραπείας. Ο έλεγχος στη διατίμηση των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., περιορίζοντας την ανάπτυξη της αυτοθεραπείας, αυξάνει σημαντικά την υγειονομική και ασφαλιστική δαπάνη λόγω του γεγονότος ότι γίνονται υπερβάλλουσες επισκέψεις σε ιατρούς και υπερκαταναλώνονται συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Ο Σύνδεσμος τονίζει πως η άποψη ότι η ρύθμιση των τιμών τις διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα έχει αποδομηθεί από την οικονομική επιστήμη λόγω των στρεβλώσεων που προκαλούνται στον ανταγωνισμό.
Παγκοσμίως καταγράφεται η τάση απελευθέρωσης της διατίμησής τους με στόχο τη διόρθωση των στρεβλώσεων, όπως οι ελλείψεις φαρμάκων και η αποθάρρυνση της καινοτομίας, και την ενίσχυση της αυτοθεραπείας.
Στην περίπτωση της ελληνικής αγοράς ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., που χαρακτηρίζεται από ένα σημαντικό αριθμό προμηθευτών, η απελευθέρωση των τιμών θα επιτρέψει στον ανταγωνισμό να λειτουργήσει αποτελεσματικά συγκρατώντας τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα.
 
Χαρακτηριστικά παραδείγματα για την απελευθέρωση των τιμών των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. αποτελούν η Ολλανδία, όπου η ελέυθερη διατίμηση οδήγησε σε πτώση των τιμών, αλλά και η Νορβηγία όπου σημειώθηκε αύξηση της τιμής στα επίπεδα του πληθωρισμού.
 
Σε χώρες όπου ο ανταγωνισμός είναι ελεύθερος να καθορίσει τις τιμές των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., οι παρασκευάστριες εταιρείες παρατηρείται ότι εισάγουν περισσότερα νέα προϊόντα στην αγορά αυξάνοντας τις επιλογές για τους ασθενείς, αυξάνοντας την προσφορά και συμπιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές.