Την ένταξη των δύο βιοδεικτών BRCA1,2 στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ζητά το «Άλμα Ζωής»

27-02-2019

Την επιτάχυνση των διαδικασιών αποζημίωσης και ένταξης στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση των διαγνωστικών εξετάσεων των βιοδεικτών για τον έλεγχο της παρουσίας μεταλλάξεων BRCA 1 / 2,  ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας και τον Πρόεδρο του ΕΟΠΠΥ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».  Το «Άλμα Ζωής» εκφράζει παράλληλα στην ίδια επιστολή την ικανοποίηση του για την υπουργική απόφαση, αναφορικά με την κοστολόγηση των βιοδεικτών για τον έλεγχο της παρουσίας μεταλλάξεων BRCA1/2,  επισημαίνοντας ότι η κοστολόγηση ήταν ένα σημαντικό βήμα, το οποίο έχει μείνει μετέωρο. «Με την αποζημίωση και την ένταξή τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση , θα ολοκληρωθεί το σημαντικό βήμα του Υπουργείου και θα αποκτήσει νόημα η έννοια της ισότιμης πρόσβασης για όλες τις ασθενείς».

«Με αγωνία παρακολουθούμε ότι αυτό το πρώτο βήμα, έχει μείνει μετέωρο καθώς η διαδικασία αποζημίωσης και ένταξης στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση των διαγνωστικών εξετάσεων των βιοδεικτών για τον έλεγχο της παρουσίας μεταλλάξεων BRCA1/2 καθυστερεί, ενώ την ίδια στιγμή αποζημιώνονται απαραίτητες για τη ζωή μας εξατομικευμένες θεραπείες. Το γεγονός ότι ακόμη καθυστερεί η υλοποίηση μιας θεσμοθετημένης διαδικασίας για την  αποζημίωση των διαγνωστικών εξετάσεων βιοδεικτών, δημιουργεί ένα σχήμα οξύμωρο για εκατοντάδες γυναίκες που αδυνατούν να καλύψουν το κόστος της απαραίτητης εξέτασης βιοδείκτη. Ακόμη και για τις γυναίκες οι οποίες κατορθώνουν να αναλάβουν το κόστος της εξέτασης, αυτό αποτελεί μια σημαντική επιβάρυνση στον ήδη αυξημένο προϋπολογισμό τους για την αντιμετώπιση της ασθένειας».

Στην ίδια επιστολή ο Σύλλογος αναφέρει ότι ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες και την πιο συχνή αιτία θανάτου στις ηλικίες 40-79 ετών και στη χώρα μας. Οι γυναίκες που φέρουν μεταλλάξεις BRCA 1 / 2 έχουν έως 45% πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών και έως 70% πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής τους, ενώ έχουν αυξημένο κίνδυνο και για άλλες μορφές
καρκίνου.

«Η χρησιμότητα της συγκεκριμένης εξέτασης είναι μεγάλη για την ασθενή αλλά συγχρόνως θα συντελέσει σε συνολικά αποδοτικότερη χρήση των διαθέσιμων πόρων του Εθνικού Συστήματος».