Το 35% των Ελλήνων έχουν αντιβιοτικά στο σπίτι τους ανά πάσα στιγμή

26-12-2016
Είναι γνωστό πως οι Έλληνες αρέσκονται στο να κάνουν διάγνωση στον εαυτό τους και να παίρνουν φάρμακα χωρίς πριν να έχουν επισκεφθεί τον γιατρό. Η φράση «ξέρω τι είναι» είναι κοινή. Τώρα, νέα Ελληνική έρευνα αποδεικνύει την τάση αυτή.
 
Δημοσκόπηση που έκανε η Kapa Research για λογαριασμό του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. έδειξε πως ένας στους δυο ενήλικες άνω των 18 ετών έχει πάρει κάποιο αντιβιοτικό τον τελευταίο χρόνο. Όπως δείχνουν στα στοιχεία, το ποσοστό αυτό παραμένει σταθερό τα τελευταία χρόνια.
Το ποσοστό των παιδιών κάτω των 18 που πήρε αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο, όπως δηλώνεται από την οικογένειά τους, είναι 72,4% (3 στα 4 παιδιά) και είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι (60%).
 
Γιατί όμως παίρνουν αντιβιοτικά οι Έλληνες; Κυρίως λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, ο πυρετός, ο πονόλαιμος, η ιγμορίτιδα και η παρουσία ακροαστικών. 
Όπως φάνηκε από την έρευνα, ένας στους τέσσερις που πήρε αντιβιοτικό τo 2014 το πήρε χωρίς ιατρική συνταγή. Είτε το αγόρασε, είτε το είχε ήδη σπίτι. Το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 19% το 2015.
 
Το ποσοστό ασθενών που προσκόμιζε συνταγή στο φαρμακοποιό αφού πρώτα είχε ήδη πάρει το αντιβιοτικό έφτασε το 9,2% το 2015 από 6% που ήταν το 2014.
Το 35% των ερωτηθέντων είπε πως έχει πάντα στο σπίτι ανά πάσα στιγμή κάποιο αντιβιοτικό για ώρα ανάγκης. Ποσοστό σταθερό από το 2013 και το 2014.
 
Υπάρχουν όμως και καλές ειδήσεις που προκύπτουν από την έρευνα. Το 45% των νέων, που το 2013 και 2014 δήλωνε ότι δε θα πάρει αντιβιοτικά την επόμενη φορά που θα κρυολογήσουν μειώθηκε φέτος στο 39%. Κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς πιθανότατα συσχετίζεται με την καταγραφείσα αύξηση της συνταγογραφούμενης χρήσης αντιβιοτικών.
 
Γιατί όμως δεν πρέπει να παίρνουμε από μόνοι μας αντιβιοτικά με το παραμικρός. Γιατί τα μικρόβια και οι ιοι αρχίζουν και αποκτούν αντοχή στα αντιβιοτικά με αποτέλεσμα αυτά να μην μας κάνουν πια τίποτα. Αυτός, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος.
Οι Έλληνες δυστυχώς, συγκαταλέγονται στους λαούς με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής κυρίως στο νοσοκομειακό χώρο και για συγκεκριμένα είδη μικροβίων, όπως είναι τα ανθεκτικά στις καρβαπενέμες Gram αρνητικά παθογόνα.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: