Το αλκοόλ κατά την διάρκεια του θηλασμού καταστέλλει τη νοητική ανάπτυξη του μωρού

01-08-2018

Πολλές γυναίκες επιμένουν να θηλάσουν το μωρό τους κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής τους. Και καλά κάνουν αφου, όπως έχουν δείξει κι έρευνες, το μητρικό γάλα είναι αναντικατάστατο για την αναπτυξη του μωρού. Όχι ομως όταν η μητέρα δεν προσέχει. Όπως έδειξε νέα έρευνα Αυστραλών επιστημόνων, η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια του θηλασμού έχει αρνητική επίδραση στην εγκεφαλική ανάπτυξη του βρέφους.

Αν και η κατανάλωση αλκοόλ είναι αυτονόητο ότι απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της κύησης, δεν είναι λίγες οι νέες μητέρες που θεωρούν λιγότερο αυτονόητη την αποχή από το αλκοόλ ενώ θηλάζουν.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Macquarie στο Σίδνεϊ στην Αυστραλία όμως διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο αλκοόλ κατανάλωναν οι θηλάζουσες μητέρες τόσο μικρότερη ήταν η ικανότητα των παιδιών τους σε ηλικία 6-7 ετών ως προς την αφηρημένη συλλογιστική.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics, είχε εστιάσει σε πάνω από 5.000 βρέφη και μητέρες στην Αυστραλία το 2004 και τα παιδιά αξιολογούνταν ανά διετία.

Η Δρ Λουίσα Γκιμπσον, συγγραφέας της μελέτης εξηγεί ότι πολλοί παράγοντες μπορούν να εξηγήσουν πως το αλκοόλ κατά τον θηλασμό επηρεάζει χρόνια μετά την ικανότητα της αφηρημένης συλλογιστικής του παιδιού.

Μπορεί για παράδειγμα να καταστρέφει εγκεφαλικά κύτταρα ή το αλκοόλ με κάποιο τρόπο να αλλάζει το θρεπτικό περιεχόμενο του μητρικού γάλακτος συντελώντας σε διατροφικές ανεπάρκειες. Επίσης ίσως το αλκοόλ στο μητρικό γάλα να επηρεάζει τη σίτιση και τον ύπνο του βρέφους, γεγονός που μπορεί να τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα που δέχεται το νεογνό.

«Η ασφαλέστερη πρακτική, λοιπόν, είναι η αποχή από το αλκοόλ τόσο κατά την κύηση όσο και κατά τον θηλασμό, αφού η μελέτη μας δείχνει ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης, με κάθε μικρή ποσότητα γίνεται και λίγο περισσότερο κακό», εξηγεί η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Γκίμπσον.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Θηλασμός: Αυτά είναι τα 10 βήματα για να θηλάσετε σωστά το μωράκι σας