Το ασβέστιο μας βοηθά να ξεφορτωθούμε τα περιττά κιλά

30-12-2016

Όλοι γνωρίζουμε πως το ασβέστιο μας βοηθά να έχουμε γερά κόκαλα. Φαίνεται όμως πως οι ευεργετικές ιδιότητες του ασβεστίου δεν σταματούν εκεί. Νέα έρευνα έδειξε πως η πρόσληψη ασβεστίου βοηθά και στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Ερευνητές παρακολούθησαν επί 12 χρόνια σχεδόν 10.600 άντρες και γυναίκες ηλικίας από 53 έως και 57 ετών.
Οι ειδικοί αξιολόγησαν την πρόσληψη ασβεστίου μέσω της διατροφή τους, συμπληρωμάτων ασβεστίου και συνολικού ασβεστίου στον οργανισμό τους.
Στη συνέχεια, συνέκριναν τα αποτελέσματα με την εξέλιξη του σωματικού βάρους των συμμετεχόντων, δηλαδή αν είχαν αδυνατίσει ή είχαν παχύνει κατά τη διάρκεια των 8-12 ετών παρακολούθησης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως τα συμπληρώματα ασβεστίου βοηθούν στη διατήρηση του βάρους χωρίς να αυξήσουν συγχρόνως το Δείκτη Μάζας Σώματος και βοηθούν και στην απώλεια βάρους, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες.
Από την έρευνα φάνηκε ακόμα πως το ασβέστιο που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας δεν έχει τόσο σημαντική επίδραση στις αλλαγές του σωματικού βάρους, όσο το ασβέστιο που λαμβάνουμε από τα συμπληρώματα διατροφής.
Αυτό φάνηκε να ισχύει περισσότερο στις γυναίκες οι οποίες στη μέση ηλικία λαμβάνουν συμπληρώματα ασβεστίου, λόγω της εμμηνόπαυσης, έτσι ώστε να καταπολεμήσουν την εμφάνιση οστεοπόρωσης. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτές οι γυναίκες είχαν τη τάση να χάνουν κάποιο βάρος.

Οι επιστήμονες βέβαια τονίζουν πως είναι πολύ νωρίς με βάση τα δεδομένα που προέκυψαν, να γίνει σύσταση για συστηματική χορήγηση συμπληρωμάτων ασβεστίου με στόχο την απώλεια βάρους.
Ωστόσο, η έρευνα αυτή επιτρέπει στους επιστήμονες να εισηγηθούν την πρόσληψη συμπληρωμάτων ασβεστίου, που λαμβάνονται για άλλους λόγους, όπως για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, καθώς, όπως είπαν, μπορούν να προσφέρουν μια μικρή ευεργετική επίδραση στη μείωση του σωματικού βάρους, ιδιαίτερα σε γυναίκες μέσης ηλικίας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ασβέστιο: Που θα το βρείτε, εκτός από τα γαλακτοκομικά;
Άσπρα σημάδια στα νύχια: έλλειψη ασβεστίου ή μήπως όχι;