Το χαμηλό εισόδημα αυξάνει τον κίνδυνο δεύτερου εμφράγματος ή εγκεφαλικού

26-12-2016
Το εισόδημα σίγουρα επηρεάζει την ποιότητα ζωής μας. Φαίνεται όμως πως επηρεάζει άμεσα και την υγεία μας. Έρευνα Σουηδών επιστημόνων έδειξε πως ο κίνδυνος για ένα δεύτερο έμφραγμα ή εγκεφαλικό μετά το πρώτο, είναι σημαντικά μεγαλύτερος στους ανθρώπους χαμηλότερου εισοδήματος, σε σχέση με τους πιο ευκατάστατους.
 
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης στη Σουηδία παρακολούθησαν σχεδόν 30.000 ασθενείς που είχαν υποστεί έμφραγμα. Από αυτούς, οι 2.400 (δηλαδή το 8%) υπέστησαν δεύτερο έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε διάστημα τεσσάρων ετών από το πρώτο. 
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Ρώμη, έδειξαν πως όσο μεγαλύτερο ήταν το εισόδημα κάποιου, τόσο απομακρυνόταν ο κίνδυνος για ένα δεύτερο επεισόδιο, ενώ αντίθετα ο κίνδυνος μεγάλωνε, όσο πιο φτωχός ήταν κάποιος.
Όπως υπολόγισαν οι ερευνητές, η πιθανότητα ενός δεύτερου καρδιαγγειακού επεισοδίου ήταν 36% μικρότερη μεταξύ του πλουσιότερου 20% του δείγματος, σε σχέση με το φτωχότερο 20%. 
 
Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Τζόελ Ομ και η ομάδα του διαπίστωσαν επίσης πως τα άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου κινδύνευαν λιγότερο από εκείνα με χαμηλή μόρφωση.
Από την έρευνα φάνηκε πως τον κίνδυνο για δεύτερο έμφραγμα ή εγκεφαλικό επηρεάζει και η οικογενειακή κατάσταση αφού στους διαζευγμένους ο κίνδυνος ήταν κατά 14% μεγαλύτερος σε σχέση με τους παντρεμένους.
 
Οι ειδικοί επισήμαναν ότι πλέον το διαθέσιμο εισόδημα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τους καρδιολόγους ως παράγοντας κινδύνου και ως προγνωστικός δείκτης καρδιαγγειακής υγείας. 
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: