«Το Χαμόγελο του Παιδιού»: Κάθε 2 λεπτά αναφέρεται η εξαφάνιση 1 παιδιού στην Ευρώπη

01-11-2024

Στην Ευρώπη, κάθε 2 λεπτά αναφέρεται η εξαφάνιση 1 παιδιού. Μόνο το 2023 οι φορείς που διαχειρίζονται την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 σε κάθε κράτος, διαχειρίστηκαν 7.274  νέες υποθέσεις εξαφάνισης ανηλίκων, 837 από αυτές βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Στην Ελλάδα, το Α’ Εξάμηνο του 2024 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διαχειρίστηκε:

121 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης 112 αγνοούμενων παιδιών

1 Εξαφάνιση την Ημέρα

Από το σύνολο των 112 παιδιών, 71 (63%) αφορούσαν σε φυγές εφήβων, 18 (16%) αφορούσαν σε ανησυχητικές εξαφανίσεις ανηλίκων (Amber Alerts κ.λπ) και 13 (11%) αφορούσαν σε γονικές αρπαγές. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, εξαφανίζονται κυρίως παιδιά εφηβικής ηλικίας, με τα περισσότερα να είναι κορίτσια.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο που συνδιοργάνωσαν «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με την Missing Children Europe. Κάθε χρόνο το θεματικό συνέδριο της Missing Children Europe συγκεντρώνει φορείς που εργάζονται σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο στον τομέα της παιδικής προστασίας, όπως φορείς χάραξης πολιτικής, ερευνητές, Οργανώσεις της Κοινωνίας των πολιτών και επαγγελματίες πρώτης γραμμής. Κατά την έναρξη του συνεδρίου απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς εκπρόσωποι των Αρχών, ο κ. Παναγιώτης Στάθης, Αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας και Γενικός Γραμματέας Δημοσίας Τάξεως, ο κ. Πασχάλης Συριτούδης, Αντιστράτηγος, Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο κ. Τρύφων Κοντιζάς, Αντιναύαρχος Λ.Σ., Β’ Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και ο κ. Θεόδωρος Βάγιας, Αντιστράτηγος, Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντικατοπτρίζοντας τη στενή συνεργασία που έχει εδραιωθεί μεταξύ του «Χαμόγελου» και των βασικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους βάσει επίσημων συμφωνιών προς όφελος της προστασίας και διάσωσης των παιδιών.

Ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ., «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δήλωσε μεταξύ άλλων:«Το Missing Children Europe δημιουργήθηκε με την επιθυμία να ενώσει δυνάμεις και πόρους, για την πρόληψη των εξαφανισμένων παιδιών. Αρχικά, συμμετείχαν μόνο λίγες χώρες, αλλά σήμερα έχουμε δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο που περιλαμβάνει πολλές χώρες και Οργανισμούς, που μοιράζονται την ίδια αποστολή: να επιστρέψουν τα εξαφανισμένα παιδιά στις οικογένειές τους».

Εντυπωσιακά στοιχεία που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου:

Interpol: 20 εκατομμύρια αναζητήσεις πραγματοποιούνται ημερησίως στις 19 βάσεις δεδομένων της.

Child Focus: 2022 περιπτώσεις εξαφανισμένων παιδιών, από το 1998. Δημόσιες εκκλήσεις έγιναν στο 3,4 % των περιπτώσεων.