«Το Χαμόγελο του Παιδιού»: Μύθοι και Πραγματικότητα για την αποϊδρυματοποίηση – Τεκνοθεσίες και Αναδοχές

07-12-2022

Στα… αζήτητα παραμένουν δεκάδες παιδιά τα οποία βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μία οικογένεια. Όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση «Το Χαμόγελο του Παιδιού», «η αναδοχή και η τεκνοθεσία είναι μία πραγματική ευλογία, αλλά και μόνο από τα στοιχεία που έχει ο Οργανισμός αναδεικνύεται το πρόβλημα που δυστυχώς υφίσταται».

Σήμερα, για 79 από τα 126 παιδιά που έχει δηλώσει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προς αναδοχή δεν έχει προκύψει πρόταση σύνδεσης, με τα 59 εξ αυτών να είναι άνω των 12 ετών. Για τα υπόλοιπα 47 παιδιά, αν και προκύπτουν προτάσεις σύνδεσης, τελικά απορρίπτονται από τους υποψήφιους αναδόχους γονείς. Επιπρόσθετα, για 6 από τα 27 παιδιά που έχει δηλώσει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προς τεκνοθεσία δεν έχει προκύψει πρόταση σύνδεσης. Το σύνολο των 6 παιδιών είναι άνω των 12 ετών. Για τα υπόλοιπα 21 παιδιά, αν και προκύπτουν προτάσεις σύνδεσης, τελικά απορρίπτονται από τους υποψήφιους θετούς γονείς.

Γιατί όμως; Και στις δύο περιπτώσεις (αναδοχή και τεκνοθεσία) οι βασικότερες αιτίες εξαιτίας των οποίων δεν προχωρά η αποκατάσταση των παιδιών είναι:

Η αποκατάσταση αφορά σε 2 ή 3 αδέλφια που φιλοξενούνται μαζί και έχουν ισχυρό αδελφικό δεσμό, γεγονός που καθιστά αδύνατη την αποκατάστασή τους χωριστά.

Η καταγωγή του παιδιού.

Οι αυξημένες ανάγκες των παιδιών στις οποίες οι υποψήφιοι ανάδοχοι ή θετοί αδυνατούν να ανταποκριθούν όπως ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες, αργή ψυχοκινητική εξέλιξη, μαθησιακές δυσκολίες, θέματα ψυχικής ή σωματικής υγείας κ.λπ.

Η ηλικία του παιδιού, καθώς αποκαθίστανται πιο εύκολα παιδιά ηλικίας μέχρι 6 ετών, όσο μεγαλύτερο το παιδί, τόσο πιο δύσκολα προκύπτει σύνδεση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει αναλάβει τη φροντίδα 1.044 παιδιών στα 11 Σπίτια που λειτουργεί πανελλαδικά κατόπιν σχετικών εισαγγελικών εντολών. Τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκαν δύο ξεχωριστές τεκνοθεσίες. Δύο αδερφάκια βάναυσα κακοποιημένα, τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά, μεγάλωναν τα τελευταία χρόνια σε ένα από τα Σπίτια του Χαμόγελου, κατόπιν σχετικής εισαγγελικής εντολής. Με βάση το ιστορικό αλλά και τις ανάγκες τους, η τεκνοθεσία αποτελούσε την ιδανική πρόταση αποκατάστασης για αυτά τα παιδιά. Δεν ήταν εύκολο όμως να βρεθεί η οικογένεια που θα τα αγκάλιαζε και θα τα αποδεχόταν, λόγω των σοβαρών θεμάτων υγείας που αντιμετωπίζουν. Μετά από κάποιο διάστημα όμως, με συντονισμένη και επίμονη προσπάθεια της διεπιστημονικής ομάδας του Σπιτιού και κατόπιν του σχετικού ελέγχου που διενήργησε η αρμόδια Περιφέρεια στην ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδας, τα μικρά είναι και επίσημα πλέον μέλη μίας θετής υπέροχης οικογένειας που τα φροντίζει, τα αγαπά και τα νοιάζεται όπως τους αξίζει!

Ένα μωρό ζητήθηκε από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» να το παραλάβει από το Νοσοκομείο και να το φιλοξενήσει έως ότου βρεθεί η κατάλληλη οικογένεια για την αποκατάστασή μέσω αναδοχής ή τεκνοθεσίας. Αντί αυτού, ο Οργανισμός ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να επισπεύσουν τη διαδικασία να βρεθεί η κατάλληλη οικογένεια, να ελεγχθεί, ώστε το μωρό να πάει κατευθείαν στη δική τους ζεστή αγκαλιά, χωρίς να χρειαστεί να μεσολαβήσει κάποια άλλη, ακόμα και αν αυτή ήταν η αγκαλιά των ανθρώπων του «Χαμόγελου». Η οικογένεια βρέθηκε και πολύ άμεσα απέκτησε το νέο της μέλος που το γεμίζει με πολλή αγάπη, φροντίδα και νοιάξιμο, όπως ακριβώς του αξίζει!

Τα παραπάνω παιδιά είναι μόλις 3 από τα συνολικά 98 που έχουν αποκατασταθεί, από το 2006 έως σήμερα, από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσω τεκνοθεσίας. Ενώ τα παιδιά που έχουν αποκατασταθεί μέσω αναδοχής ανέρχονται στα 30.

Επανένωση των παιδιών με τη βιολογική τους οικογένεια

Προτεραιότητά για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι η διερεύνηση της δυνατότητας επανένωσης των παιδιών με τη βιολογική τους οικογένεια, εφόσον εκλείψουν οι λόγοι που οδήγησαν στην απομάκρυνσή τους. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στηρίζει τους γονείς, ενώ συνεργάζεται σταθερά με τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων προκειμένου να επιβεβαιωθεί η καταλληλότητά τους και η συνολική ανάκαμψή τους, ώστε να αναλάβουν και πάλι την φροντίδα τους.

Από το 2006 έως σήμερα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει προχωρήσει στην επανένωση 378 παιδιών με την οικογένειά τους κατόπιν σχετικών εισαγγελικών εντολών και δικαστικών αποφάσεων.