«Το Χαμόγελο του Παιδιού»: Σε διαδικτυακό κίνδυνο ένα παιδί κάθε τρεις ημέρες στη χώρα μας

12-02-2025

Κάθε χρόνο 300 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης μέσω διαδικτύου. Μάλιστα, κάθε δευτερόλεπτο, τουλάχιστον 2 εικόνες ή video σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών διακινούνται διαδικτυακά. Στην Ελλάδα το 2024 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με το Κέντρο για τη Διαδικτυακή Ασφάλεια, που λειτουργεί, διαχειρίστηκε περιστατικά διαδικτυακού κινδύνου για 114 παιδιά με βασικότερες αιτίες την προβληματική χρήση διαδικτύου και τον ηλεκτρονικό σεξουαλικό εκβιασμό – Sextortion. Κυρίαρχο προφίλ των παιδιών που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι κορίτσι, εφηβικής ηλικίας και ελληνικής καταγωγής.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Παράλληλα, η Ομάδα εθελοντών μαθητών και μαθητριών, που συμμετέχει στο εθελοντικό δίκτυο YouSmile του Οργανισμού σχεδίασε και υλοποίησε το τηλεοπτικό spot με τίτλο «Άσε με να σου πω». «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με στόχο τη θωράκιση αλλά και προστασία των παιδιών, μέσω του Κέντρου για τη Διαδικτυακή Ασφάλεια:

Πραγματοποιεί διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες από εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα – το 2024 συμμετείχαν 6.712 μαθητές και μαθήτριες, 110 εκπαιδευτικοί, 667 γονείς και κηδεμόνες, 21 επαγγελματίες.

Διαχειρίζεται αναφορές και περιστατικά μέσω της Εθνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS1056 και του Chat1056 – το 2024 διαχειρίστηκε περιστατικά διαδικτυακού κινδύνου για 114 παιδιά. Οι βασικότερες αιτίες ήταν η προβληματική χρήση διαδικτύου και ο ηλεκτρονικός σεξουαλικός εκβιασμός – Sextortion και υποστήριξε 3 παιδιά αναφορικά με υλικό διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης – εκμετάλλευσης ανηλίκων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.

Διαχειρίζεται αναφορές, που λαμβάνει, στη διαδικτυακή πλατφόρμα Cyber tipline Hellas – το 2024 έλαβε και διαχειρίστηκε αναφορές για 10 παιδιά σε θέματα Cyberbullying και Sextortion.

Κρίσιμη η συνεργασία του Οργανισμού με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. που συνίσταται στην από κοινού διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων με αποδέκτες παιδιά, εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες αλλά και το ευρύ κοινό αλλά κυριότερα στη στενή και άμεση συνεργασία για τη διαχείριση περιστατικών που διατρέχουν κίνδυνο ή/και εκφράζουν αυτοκτονικό ιδεασμό εξαιτίας διαδικτυακών κινδύνων.