Το χασμουρητό είναι ένδειξη εξυπνάδας

26-12-2016

Όλοι μας ξέρουμε πως το χασμουρητό είναι ένδειξη νύστας. Μετά, οι γιατροί μας είπαν πως το χασμουρητό μπορεί να είναι κι ένδειξη πως δεν πηγαίνει αρκετό οξυγόνο στον εγκέφαλο. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως το χασμουρητό μπορεί να είναι και σημάδι ευφυίας.

Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στις Ηνωμένες Πολιτείες παρακολούθησαν στο YouTube βίντεο με χασμουρητά 29 διαφορετικών θηλαστικών. Ανάμεσα τους, ανθρώπων, ποντικιών, γατών, αλεπούδων, καμηλών, σκαντζόχοιρων κι ελεφάντων.
 
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης τους, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Biology Letters, έδειξαν πως όσο μεγαλύτερος και πιο πολύπλοκος είναι ο εγκέφαλος ενός ζώου, τόσο περισσότερο διαρκεί το χασμουρητό.
Με λίγα λόγια όταν ο ανθρωπος χασμουριέται για πολύ ώρα μπορεί να σημαίνει πως ο εγκέφαλος του είναι πιο πολύπλοκος, άρα είναι και πιο έξυπνος.
 
Όπως διαπίστωσαν ο επικεφαλής της έρευνας Αντριου Γκάλοπ και οι συνεργάτες του τα ζώα με μικρότερους εγκεφάλους και λιγότερους νευρώνες τείνουν να χασμουριούνται λιγότερη ώρα, σε σχέση με τα ζώα που έχουν μεγάλους εγκεφάλους και περισσότερους νευρώνες.
 
Ο άνθρωπος, αν και δεν είναι το ζώο με τον μεγαλύτερο εγκέφαλο σε όγκο, αλλά ασφαλώς είναι εκείνο με την μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και με τους περισσότερους νευρώνες, διαθέτει το χασμουρητό με τη μεγαλύτερη διάρκεια κατά μέσο όρο, λίγο πάνω από έξι δευτερόλεπτα. 
 
Το χασμουρητό των ελεφάντων διαρκεί σχεδόν έξι δευτερόλεπτα, των χιμπατζήδων πέντε δευτερόλεπτα, ενώ των ποντικιών και αρουραίων κάτω από ένα ενάμισι δευτερόλεπτο. Γενικότερα, τα πρωτεύοντα (άνθρωπος και πίθηκοι) χασμουριούνται περισσότερο -έως 50%- σε σχέση με τα λοιπά μη πρωτεύοντα θηλαστικά, πράγμα που αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι το χασμουρητό εξελίχθηκε παράλληλα με τον πιο ανεπτυγμένο εγκέφαλο.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: