Το χασμουρητό δεν είναι μόνο ένδειξη νύστας. Τι άλλο μπορεί να είναι;

26-12-2016

Δεν χασμουριόμαστε μόνο όταν βαριόμαστε. Το χασμουριτό μπορεί να σημαίνει πως ο εγκέφαλος μας χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει πως το χασμουριτό είναι κι ένας μηχανισμός για να δροσιστεί ο εγκέφαλος.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Princeton στο New Jersey και το Πανεπιστήμιο του Maryland των Ηνωμένων Πολιτειών βρήκαν πως τα ιγμόρια παίζουν έναν τεράστιο ρόλο σε αυτό το μηχανισμό ο οποίος συμβαίνει επειδή κι ο εγκέφαλος χρειάζεται έναν τρόπο να προστατευθεί από την υπερθέρμανση. Οι υπεύθυνοι της έρευνας, Garry Heyk  και Andrew Galap, είπαν πως «ο εγκέφαλος, όπως και ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή, λειτουργεί καλύτερα όταν είναι δροσερός».
Πως όμως λειτουργεί ακριβώς αυτός ο μηχανισμός; Όταν χασμουριόμαστε, κάμπτονται τα τοιχώματα των ιγμορείων. Αυτό, όπως λένε οι ειδικοί, διευκολύνει την αποβολή θερμότητας από τον εγκέφαλο.
Όι επιστήμονες λένε ακόμα πως αυτοί που πάσχουν από ημικρανίες, συχνά χασμουριούνται έντονα πριν αρχίσει ο πόνος στο κεφάλι τους. Αυτό το εύρημα, λένε, θα μπορούσε να φανεί πολύ χρήσιμο στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων και στην δημιουργία ενός πιο κατάλληλου φαρμάκου.