Το claw back βγάζει στους δρόμους τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας υγείας – Στο ΣτΕ ο ΙΣΑ για κατάργησή του

15-09-2022

Με λουκέτο απειλούνται εργαστήρια, διαγνωστικά κέντρα και πολυϊατρεία, εξαιτίας των δυσβάσταχτων κρατήσεων και «κουρεμάτων». Αυτο υποστηρίζει το Συνοντιστικό Όργανο φορεών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το οποίο έχει προγραμματίσει για αύριο Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κλινικοεργαστηριακών, εργαστηριακών ιατρών και πολυϊατρείων έξω από το Υπουργείο Υγείας, στις 11 το πρωί.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό, «οι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ εδώ και δέκα χρόνια έχουν δημιουργήσει μία μαύρη τρύπα όπου ο ασφαλισμένος ενώ πληρώνει ακριβά την ασφάλισή του, τα χρήματα αυτά δεν καταλήγουν στους αποδέκτες των διαγνωστικών υπηρεσιών υγείας που είναι οι κλινικοεργαστηριακοί και εργαστηριακοί ιατροί, τα διαγνωστικά εργαστήρια και πολυϊατρεία».

Αντιθέτως, όπως υπογραμμίζει, «για όσα αρνείται να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ, καταλογίζονται οι δαπάνες για τη διενέργεια εξετάσεων/ πράξεων των ασφαλισμένων στους ιατρούς, σε δυσθεώρητα ποσά που αγγίζουν το 50-70% των αιτούμενων αποζημιώσεων. Έτσι λοιπόν για μια εξέταση που υποχρεωνόμαστε να κάνουμε αντί του αναγραφόμενου ποσού, ο ΕΟΠΥΥ τελικά πληρώνει το 30-40%».

Επιπρόσθετα το Συντονιστικό τονίζει ότι η αναδρομική είσπραξη του claw back που δεν είχε εισπραχθεί, σε συνδυασμό με τοclaw back του τρέχοντος έτους πλησιάζει το 1,02 δισ., «απειλώντας ευθέως τη βιωσιμότητα ιατρείων, εργαστηρίων και πολυϊατρείων».

Ο ΙΣΑ θα προσφύγει στο ΣτΕ, για την κατάργηση του clawback

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με εντολή του Προέδρου του Γ. Πατούλη, πρόκειται να προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας, για την κατάργηση του clawback, των εργαστηριακών, κλινικοεργαστηριακών ιατρών και πολυιατρείων.

«Είναι σαφές ότι το clawback είναι ένα δυσβάσταχτο μέτρο που έχει εδώ και χρόνια επιβληθεί και οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση τους γιατρούς και απειλεί με λουκέτο τα ιατρεία της γειτονιάς. Σε ένα σύγχρονο και βιώσιμο σύστημα ΠΦΥ, ο ρόλος των ιατρείων της γειτονιάς είναι καθοριστικός και η πολιτεία οφείλει να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια, για να ιασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για να καταργηθεί το άδικο αυτό μέτρο», τονίζει ο Πρόεδρος του ΙΣΑ.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελευθεροεπαγγελματίας ιατρός, στην άσκηση του έργου του και οι παρεμβάσεις του ΙΣΑ, για την επίλυσή τους, προκειμένου να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας, αναδείχθηκαν στο πλαίσιο διαδικτυακής ημερίδας, που διοργάνωσε ο ΙΣΑ, την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου.