Το δημοτικό ΕΚΑΒ της Τήνου. Τα νησιά του Αιγαίου “παίρνουν την υγεία στα χέρια τους”!

26-12-2016

Οι δήμαρχοι των ελληνικών νησιών παίρνουν την «Υγεία» στα χέρια τους και απαντούν στις προθέσεις της Τουρκίας για ναυπήγηση ολόκληρου πλωτού νοσοκομείου που θα παρέχει υπηρεσίες Υγείας στα νησιά του Αιγαίου όπως έχει επανειλλημένα καταγγείλει ο Προέδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιάργος Πατούλης.

Ο δήμος της Τήνου από τον Ιανουάριο λοιπόν του 2013 εγκαινίασε ένα πρόγραμμα παροχής άμεσης ιατρικής βοήθειας με αεροδιακομιδές  για τους κατοίκους που χρειάζονται άμεση μεταφορά σε κάποιο νοσοκομείο, πρόκειται λοιπόν για ένα είδος δημοτικού ΕΚΑΒ. Μία δημοτική μονάδα επείγουσας αερομεταφοράς ασθενών που λειτουργεί πλέον ο δήμος της Τήνου σε συνεργασία με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, καθώς το ΕΚΑΒ σηκώνει ελικόπτερο μόνο σε εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις. Κοστίζει 40.000 ευρώ ετησίως και τα έξοδα καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τον δήμο χωρίς να επιβαρύνουν τους δημότες. Με αυτό τον τρόπο οι νησιωτικοί δήμοι δίνουν λύση στο μεγάλο πρόβλημα της ανασφάλειας των κατοίκων αλλά και των τουριστών που επισκέπτονται τα νησιά για τυχόν αιφνίδια προβλήματα Υγείας.

Ο δήμαρχος της Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς δήλωσε σχετικά στο «Ηealth View» : «Η άμεση ιατρική βοήθεια με αεροδιακομιδές για τους δημότες της Τήνου προέκυψε καταρχήν από την αναγκαιότητα να νιώθουμε ασφαλείς στον τόπο μας. Είναι κάτι που προσπαθούσαμε χρόνια να το υλοποιήσουμε αλλά προσπαθούσαμε να δούμε πως μπορεί να υλοποιηθεί όσον αφορά την γραφειοκρατία. Κύριος λόγος ήταν ο φόβος και η ανασφάλεια ότι δε νιώθαμε ασφαλείς στον τόπο μας σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης. Το ΕΚΑΒ δεν κάνει εύκολα αεροδιακομιδές. Αφού βρήκαμε τον τρόπο, καταλήξαμε  να προκηρύξουμε διαγωνισμό. Έτσι μία μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία ανέλαβε το έργο. Ήδη από τον Ιανουάριο έχουν πραγματοποιηθεί δύο επείγουσες αερομεταφορές ασθενών. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ το ΕΚΑΒ χρειάζεται τη νύχτα περίπου 4 ώρες για να μεταφέρει έναν ασθενή, στις δύο αεροδιακομιδές που πραγματοποιήθηκαν χρειάστηκαν μόνο 65 και 70 λεπτά για  να μεταφερθούν.  Το κόστος για το δήμο ανέρχεται στις 40.000 ευρώ ετησίως με την προϋπόθεση όμως ότι θα γίνουν τουλάχιστον 10 αεροδιακομιδές. Για κάθε μία λιγότερη υπάρχει συγκεκριμένο ποσό σύμφωνα με το ασφαλιστήριο που επιστρέφει στον δήμο».

Τον δρόμο που χάραξε η Τήνος σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ακολουθήσουν άμεσα και άλλα νησιά όπως η Σίφνος, η Άνδρος, η Κίμωλος, η Σέριφος, η Κάσος, η Πάτμος, η Κάρπαθος, αλλά και το Ηράκλειο της Κρήτης για ιδιαίτερα απομακρυσμένα χωριά.

Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτή την ανασφάλεια στον τομέα της Υγείας φαίνεται να εκμεταλλεύονται και οι Τούρκοι οι οποίοι σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Πατούλη, προέδρου του ΙΣΑ σχεδιάζουν την ναυπήγηση ενός πλωτού νοσοκομείου που θα παρέχει υπηρεσίες Υγείας στα νησιά του Αιγαίου, όπως η Νίσυρος, η Κάσος, η Τήλος, η Χάλκη, το Καστελόριζο και άλλα νησιά όπου η παροχή υπηρεσιών Υγείας είναι σχεδόν ανύπαρκτη από το Ελληνικό κράτος.