Το γονίδιο του πατέρα είναι πιο ισχυρό από αυτό της μητέρας

26-12-2016
Νομίζετε πως επειδή ένα παιδί μοιάζει στη μητέρα του έχει υπερισχύσει το δικό της γονίδιο; Λάθος. Γιατί, όπως βρήκαν τώρα Αμερικανοί επιστήμονες, ακόμα και τότε, του πατέρα είναι το πιο ισχυρό γονίδιο.
 
Ερευνητές από την Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα στις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν πειράματα  σε διάφορες ομάδες ποντικιών, που είχαν σκοπίμως μεταλλαχθεί, ώστε να εμφανίζουν γενετικές διαφορές μεταξύ τους
 
Μετά από την αναπαραγωγή διαδοχικών γενεών πειραματόζωων, οι επιστήμονες συμπέραναν πως τα γονίδια εκείνα που ήταν πιο ισχυρά προέρχονταν περισσότερο από την πλευρά του πατέρα.
 
Όπως εξηγεί στην Daily Telegraph ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Fernando Pardo Manuel, οι άνθρωποι και τα άλλα ζώα κληρονομούν ίσες ποσότητες γενετικού υλικού από κάθε γονιό. Όμως, τα γονίδια του πατέρα είναι πιο πιθανό να ενεργοποιηθούν στο DNA του παιδιού. Αυτό, μεταξύ άλλων, όπως έδειξαν τα πειράματα, αφορά και τον εγκέφαλο του παιδιού.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν  στο περιοδικό γενετικής “Nature Genetics”, είναι πολύ σημαντικά γιατί θα βοηθήσουν στην μελέτη διαφόρων ασθενειών όπως καρκίνος, διαβήτης, σχιζοφρένεια και καρδιοπάθεια. Τα ευρήματα είναι σημαντικά στην αντιμετώπιση ασθενειών γιατί μια δυνητικά επικίνδυνη μετάλλαξη θα έχει πιθανώς μεγαλύτερη επίπτωση στο παιδί, αν κληρονομηθεί από τον πατέρα, παρά από τη μητέρα του.