Το γρήγορο φαγητό καθυστερεί την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά

26-12-2016
Το λεγόμενο fast food, δηλαδή τα χάμπουργκερ, οι πίτσες, τα σουβλάκια κι όλα τα συναφή έχουν συνδεθεί με πάρα πολλά δεινά της υγείας μας. Τώρα νέα έρευνα, το συνδέει και με ένα ακόμα κακό. Την αργή ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά.
 
Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Ohio στις Ηνωμένες Πολιτείες πήραν στοιχεία από 8,500 παιδιά δημοτικού και τα υπέβαλαν σε διάφορες εξετάσεις. Τους έβαλαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για το πόσο συχνά τρώνε fast food αλλά τους έκαναν αναλύσεις αίματος και αξονικές εγκεφάλου.
 
Τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά. Το 52% των παιδιών είχαν φάει σε εστιατόριο fast food ως και τρεις φορές την προηγούμενη εβδομάδα. Το 10% είχε φάει σε fast food έξι φορές την προηγούμενη εβδομάδα ενώ ένα 10% είχε φάει γρήγορο φαγητό κάθε μέρα.
 
Οι επιπτώσεις είναι δραματικές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Στις ειδικές εξετάσεις που έγιναν, τα παιδιά που έτρωγαν έτοιμο και γρήγορο φαγητό είχαν σκορ 79 βαθμούς ενώ τα παιδιά που έτρωγαν πιο υγιεινά στο σπίτι τους είχαν σκορ 83. Οι διαφορές ανάμεσα στις δυο κατηγορίες παιδιών φάνηκαν ιδιαίτερα στις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις αλλά και στο επίπεδο της μνήμης τους.