Το κανονικό βάρος χαρίζει χρόνια ζωής

26-12-2016
Συνήθως λέμε πως η παχυσαρκία δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην υγεία και αφαιρεί χρόνια ζωής. Πρόσφατες μελέτες είχαν δείξει πως οι ολιγοβαρείς άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας. Τώρα, δυο νέες μελέτες δείχνουν πως το κανονικό σωματικό βάρος σε όλη τη ζωή σημαίνει μακροζωία.
 
Όσοι έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μεταξύ 20 και 23 διατρέχουν τον μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ οι παχύσαρκοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο πιο παχύς είναι κανείς, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος.
 
Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το νυν βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα (kg/m2). Αναλόγως με το πηλίκο, το σωματικό βάρος και ο μελλοντικός κίνδυνος για την υγεία ταξινομούνται ως εξής:
 
– Κάτω από 18,5 = λιποβαρές άτομο (επικίνδυνα χαμηλό βάρος)
– Από 18,5 έως 24,9 = φυσιολογικό βάρος
– Από 25 έως 29,9 = υπέρβαρο άτομο
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Harvard στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν περισσότερους από 116.000 άντρες και γυναίκες.
Από τους εθελοντές με φυσιολογικό σωματικό βάρος, το 12% των γυναικών και το 20% των αντρών έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια 16 ετών παρακολούθησης, αρχής γενομένης από τα 60 τους χρόνια.
Το αντίστοιχο ποσοστό στους παχύσαρκους άντρες εθελοντές ήταν 20% και στις γυναίκες και 24%.
 
Σε μια δεύτερη μελέτη, ερευνητές από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Imperial Collegeτου Λονδίνου (ICL) και άλλα ερευνητικά κέντρα ανέλυσαν 230 προηγούμενες έρευνες που είχαν συμπεριλάβει περισσότερους από 30 εκατομμύρια εθελοντές και σχεδόν 4 εκατομμύρια θανάτους, καταλήγοντας πάλι στο συμπέρασμα ότι οι αδύνατοι εθελοντές ζουν περισσότερο.
 
Οι δύο μελέτες δημοσιεύονται στο τρέχον τεύχος της Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης (BMJ).
 
Όπως τονισε η επικεφαλής και των δύο ερευνών, Δρ. Σάρα Γουάιλντ «ο έλεγχος του σωματικού βάρους είναι εξαιρετικά σημαντικός καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και ιδίως στην μέση ηλικία. Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες δημιουργίας ενός υγιεινού περιβάλλοντος διαβίωσης και να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να αντιστέκεται στους πειρασμούς που οδηγούν στην παχυσαρκία».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: