Το κάπνισμα φέρνει πρόωρη εμμηνόπαυση

26-12-2016
Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με πολλά δεινά που μπορεί να συμβούν στην υγεία μας. Καρκίνος, καρδιά, κυκλοφορικό…. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες το συνέδεσαν και με ένα ακόμα. Την πρόωρη εμμηνόπαυση.
 
Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Harvard, του Pittsburgh, και της Νέας Υόρκης ανέλυσαν στοιχεία που συνέλεξαν για πάνω από 93.000 γυναίκες.
Σκοπός τους ήταν να βρουν πως το κάπνισμα επηρεάζει την γονιμότητα τους.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό για θέματα ελέγχου του καπνίσματος Tobacco Control, έδειξαν πως οι καπνίστριες είχαν 14% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σημάδια εμμηνόπαυσης πριν τα 50 ή να δυσκολευτούν να κάνουν παιδί σε σχέση με τις μη καπνίστριες.
Μάλιστα, οι ειδικοί διαπίστωσαν πως ο κίνδυνος αυτός υπήρχε ακόμα και για τις γυναίκες που δεν κάπνιζαν αλλά εκτίθονταν καθημερινά στο τσιγάρο. Ήταν δηλαδή παθητικές καπνίστριες. 
 
 
Η μέση ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης φάνηκε να  είναι σημαντικά μικρότερη για τις καπνιστριών. Στις γυναίκες που καπνίζουν πάνω από ένα πακέτο τη μέρα μετά τα 15 τους η εμμηνόπαυση εμφανίζεται περίπου 22 μήνες νωρίτερα.
 
Αλλά και οι παθητικές καπνίστριες, που δεν ήταν ενεργές καπνίστριες οι ίδιες, αλλά για πολλά χρόνια ζούσαν σε σπίτι με καπνιστές, είχαν 18% μεγαλύτερη πιθανότητα για προβλήματα γονιμότητας, ενώ η εμμηνόπαυση τους εμφανιζόταν έως 13 μήνες νωρίτερα.
 
Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει την πρόωρη εμμηνόπαυση με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
 
Οι τοξίνες του καπνού επιδρούν αρνητικά στην αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας και διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία της.
Όπως τόνισαν οι ερευνητές «όλες οι γυναίκες πρέπει να προστατεύονται από το ενεργητικό και από το παθητικό κάπνισμα».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: