Το κάπνισμα ωφελεί σοβαρά την Υγεία…

26-12-2016

“Τελικά το κάπνισμα ωφελεί σοβαρά την υγεία…” Αυτό είναι το συμπέρασμα των ημερών αφού μετά το ντόμινο των αντιδράσεων για την επιβολή του 25ευρου σε κάθε νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία, Σαμαράς και Βενιζέλος, πήραν πίσω ένα άδικο μέτρο που ξεκίνησε να εφαρμόζεται «άκομψα» με την είσοδο του καινούργιου χρόνου αφήνοντας έκθετο τον υπουργό Υγείας, που λίγες μέρες πριν (αντίθετα με αυτά που έλεγε τον Αύγουστο) δεν είχε αφήσει κανάλι για κανάλι που να μην βγει να υπερασπιστεί το συγκεκριμένο μέτρο. Ετοίμαζε μάλιστα συνέντευξη τύπου όπως προανήγγειλε δια τηλεοράσεως, προκειμένου να παρουσιάσει έρευνα που να αποδεικνύει ότι το μέτρο, ισχύει και σε άλλες χώρες. Τσάμπα πήγε η δουλειά και αδίκως ξυπνούσε από τα χαράματα ο υπουργός Υγείας για να εμφανισθεί και να μιλήσει σε εκπομπές.

Πάντως πέρα από το αστείο, γιατί προφανώς το κάπνισμα δεν ωφελεί την υγεία, από όλα αυτά βγαίνουν δύο μηνύματα.

Νο.1: Το πρώτο μήνυμα που βγαίνει από όλη αυτή την τραγελαφική ιστορία που μας ταλαιπώρησε εβδομάδες και μονοπώλησε αρκετές φορές την επικαιρότητα είναι ότι τελικά η πίεση και η αντίσταση της κοινωνίας μπορούν να αλλάξουν τη ροή των πραγμάτων.

Νο.2:Το δεύτερο μήνυμα είναι το μήνυμα της κοινωνικής ευαισθησίας που θέλει να στείλει η κυβέρνηση επιδεικνύοντας ένα φιλολαϊκό πρόσωπο, έστω και αδειάζοντας επικονωνιακά (ή μήπως κονταίνοντας;) τον υπουργό της Υγείας. «Ο λαός διαμαρτυρήθηκε και η κυβέρνηση αφουγκράστηκε άκουσε και ανταποκρίθηκε…». Αυτό δεν είναι κακό εξάλλου, για να μη ξεχνιόμαστε υπάρχει και το μέτρο που από σήμερα εφαρμόζεται στα φάρμακα και αυτό στην πραγματικότητα «πονάει» πιο πολύ. Ένα ευρώ ανά συνταγή, βγάζει ένα πολύ αξιοσέβαστο ποσό, με το οποίο θα επιβαρυνθεί το κουτσουρεμένο εισόδημα κάθε οικογένειας. Αν σύμφωνα με τα στατιστικά του κου Γεωργιάδη ο καθένας από εμάς έχει ανάγκη νοσηλείας μια φορά στα 10 χρόνια, ανάγκη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής έχουμε οι περισσότεροι σχεδόν κάθε μήνα.

Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που βλέπουν με σκεπτικισμό το συγκεκριμένο ισοδύναμο μέτρο, αφού κάθε φορά που αυξάνονται οι τιμές των τσιγάρων, ο κόσμος στρέφεται στο λαθρεμπόριο και άρα εκεί που επιδιώκουμε αύξηση της φορολογίας τελικά μπορεί να έχουμε μείωση των εσόδων. Ας ελπίσουμε ότι αυτό δε θα αφεθεί να φανεί στην πορεία για να αποδειχθεί τελικά «δώρον άδωρον».

Τώρα, όσο για το tweet του κου Γεωργιάδη «είχαμε πει ότι δε θα εφαρμοζόταν το μέτρο εάν βρίσκονταν ισοδύναμα» η απάντηση, επειδή ο υπουργός αρέσκεται και στα στοιχήματα, έρχεται από το γνωστό διαφημιστικό μήνυμα: “Το έβλεπες… το έπαιξες;”

Βάννα Κεκάτου