Το κόκκινο κρέας κόβει χρόνια ζωής από τους άντρες

26-12-2016
Πολλοί άντρες δεν θεωρούν πως έχουν φάει εάν δεν έχουν καταναλώσει μια ζουμερή μοσχαρίσια μπριζόλα ή ένα κοκκινιστο με πατάτες. Ίσως όμως θα έπρεπε να αλλάξουν συνήθεια. Νέα έρευνα Σκωτσέζων και Σουηδών επιστημόνων δείχνει τώρα πως οι άντρες που τρώνε πολύ κόκκινο κρέας και λίγα φρούτα και λαχανικά μπορεί να γερνάνε πριν την ώρα τους.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης στη Σκωτία και το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, στη Σουηδία έκαναν αναλυτικές εξετάσεις σε πάνω από 600 εθελοντές. Σκοπός τους ήταν να ερευνήσουν κατά πόσο συσχετίζονταν τα επίπεδα των φωσφορικών αλάτων με τη διατροφή, το φύλο, την χρονολογική ηλικία (σ.σ. προσδιορίζεται από το έτος γέννησης) και ορισμένους δείκτες βιολογικής γήρανσης του οργανισμού όπως το μήκος των τελομερών.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Aging, έδειξαν πως οι άντρες που κατανάλωναν πάρα πολύ κόκκινο κρέας εμφάνιζαν αύξηση των επιπέδων φωσφορικών αλάτων στο αίμα εξαιτίας του κρέατος και γενικότερα της κακής διατροφής.
 
Τα φωσφορικά άλατα υπάρχουν σε βασικά τρόφιμα όπως το κρέας, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια και τα λαχανικά. Απορροφώνται εύκολα από τον οργανισμό. Έτσι, η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των συγκεντρώσεών τους στο αίμα σε επίπεδα υψηλότερα από τα επιθυμητά. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία, αφούσχετίζονται με αυξημένη καρδιαγγειακή θνησιμότητα, πρόωρη αγγειακή γήρανση και νεφρική νόσο.
 
Τα τελομερή είναι οι άκρες των χρωμοσωμάτων και ένας καλά τεκμηριωμένος δείκτης μακροζωίας. Συχνά παρομοιάζονται με τις πλαστικές άκρες των κορδονιών στα αθλητικά παπούτσια, διότι όπως οι άκρες αυτές προστατεύουν τα κορδόνια από τη φθορά, έτσι και τα τελομερή προστατεύουν τα χρωμοσώματα από τις βλάβες.
Τα τελομερή κονταίνουν λίγο με κάθε πολλαπλασιασμό των κυττάρων και όταν φτάσουν στο κατώτατο όριο του μήκους τους, το κύτταρο πεθαίνει.
 
Οι ειδικοί βρήκαν πως το μήκος των τελομερών και οι άλλοι δείκτες της βιολογικής γήρανσης συσχετίζονταν ισχυρά στους άντρες με τα επίπεδα των φωσφορικών αλάτων εξαιτίας της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος.
Οι άντρες με έστω και μετρίως αυξημένα επίπεδα φωσφορικών αλάτων εξαιτίας της κακής διατροφής, είχαν βιολογική ηλικία μεγαλύτερη από την χρονολογική τους.
 
Αυτό ίσχυε κυρίως σε αυτούς που προέρχονταν από τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες – πιθανώς διότι στις ομάδες αυτές είναι ταυτοχρόνως ελλιπής η κατανάλωση φρέσκων φυτικής προέλευσης τροφίμων, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.
 
Αντιθέτως στις γυναίκες δεν παρατηρήθηκε ανάλογη συσχέτιση, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης – μάλλον διότι οι γυναίκες είθισται να τρώνε περισσότερα φρούτα και σαλάτες απ’ ό,τι οι άντρες.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: