Το μνημόνιο σκοτώνει… το όραμα του «Μεταξά».Τι συμβαίνει στο νοσοκομείο του Πειραιά

26-12-2016

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοικήτρια του νοσοκομείου Μεταξά κυρία Έλενα Μαραγκάκη ανακοίνωσε στο προεδρείο του Ιατρικού συλλόγου Πειραιά το οποίο την επισκέφτηκε για άλλο λόγο ότι πλέον το αντικαρκινικό νοσοκομείο Μεταξά  θα λειτουργεί με 70 λιγότερες κλίνες για τους καρκινοπαθείς, εξ αιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό. Συγκεκριμένα η κυρία Μαραγκάκη  δήλωσε πως από τις 410 κλίνες θα παραμείνουν εν λειτουργία μόνο οι 340. Η μείωση αυτή δυστυχώς δεν θα αφήσει ανεπηρέαστα ούτε το ακτινοθεραπευτικό τμήμα και τις ΜΕΘ καθώς και σε αυτά τα τμήματα αντίστοιχα θα τεθούν εκτός λειτουργίας σχεδόν οι μισές κλίνες. Οι εξελίξεις αυτές έχουν δικαιολογημένα προκαλέσει την αντίδραση του ιατρικού συλλόγου Πειραιά καθώς και ολόκληρης της Ιατρικής κοινότητας οι οποίοι ζητούν σύσσωμοι την παρέμβαση του υπουργείου Υγείας.

Η διοίκηση του νοσοκομείου αναφέρει ότι απευθυνόμενη στην Υγειονομική Περιφέρεια  έκανε αίτηση για 20 επικουρικούς νοσηλευτές, από τους οποίους τελικά εγκρίθηκαν μόνο 6. Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά  καθώς η αναλογία  νοσηλευτών προς ασθενείς είναι σαφώς αρνητική.

Την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση του νοσοκομείου επιβεβαιώνει ο Γιάννης Καναβός , νοσηλευτής στο νοσοκομείο Μεταξά και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ). ο οποίος δήλωσε στο «healthview»: « Από τα 400 άτομα νοσηλευτικού προσωπικού που αναγράφει το οργανόγραμμα, στο νοσοκομείο υπάρχουν αυτή τη στιγμή 180 νοσηλευτές. Οι προσλήψεις έχουν παγώσει και η κατάσταση καθώς καταλαβαίνετε είναι πολύ δύσκολη. Όσον αφορά τις κλίνες που δημοσιοποιήθηκε τώρα ότι θα γίνουν λιγότερες κατά 70 στην πραγματικότητα απλά θα γίνουν και επίσημα λιγότερες διότι ανεπίσημα πολλά χρόνια τώρα λειτουργούν από τις 500 που αναφέρει το παλιό οργανόγραμμα μόνο οι 400.  Η πραγματικότητα είναι ότι πλέον αλλάζουν οι κλινικές και συγχωνεύονται η Α με τη Β και οι μισοί διευθυντές έτσι χάνουν τις θέσεις τους. Αν θέλετε τη γνώμη μου, με την ανεπάρκεια που υπάρχει για επαρκή εξυπηρέτηση των ασθενών λόγω της έλλειψης προσωπικού δε θα έπρεπε να κλείσουν μόνο 70 κλίνες αλλά πολύ περισσότερες διότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν σωστά οι ασθενείς και να υπάρχει ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας».

Χρυσάνθη Τασσοπούλου