Το να σκεφτόμαστε τους άλλους κάνει καλό στην υγεία

26-12-2016
Το να σκεφτόμαστε τους άλλους δεν μας κάνει μόνο να αισθανόμαστε καλύτερα. Σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων τα παιδιά που μαθαίνουν από νωρίς στον αλτρουισμό έχουν καλύτερη υγεία μεγαλώνοντας.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν ένα πείραμα αλτρουισμού σε 74 παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών, τα οποία δεν είχαν πάει ακόμη σχολείο.
Κατά τη διάρκεια του πειράματος, τα παιδιά έπαιξαν παιχνίδια από τα οποία θα κέρδιζαν μάρκες, τις οποίες θα μπορούσαν να ανταλλάξουν με δώρα στο τέλος της συνεδρίασης. Οι ερευνητές παρακολουθούσαν τον καρδιακό παλμό και το πνευμονογαστρικό νεύρο των παιδιών μέσω ηλεκτροδίων. Στο τέλος του πειράματος, είπαν στα παιδιά ότι μπορούσαν να δωρίσουν κάποιες ή όλες τις μάρκες τους σε άρρωστα παιδιά, τα οποία δε μπορούσαν να συμμετάσχουν στο παιχνίδι.
 
Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science, τα παιδιά από λιγότερο εύπορες οικογένειες ήταν πιο πιθανό να είναι πιο γενναιόδωρα απέναντι στους φτωχούς και τους άπορος, σε σχέση με παιδιά από οικογένειες με υψηλά εισοδήματα.
 
Η έρευνα έδειξε ακόμα πω οι αλτρουιστές, οι οποίοι είναι πιο γενναιόδωροι και σκέφτονται περισσότερο τους άλλους μπορούν να ελέγχουν καλύτερα τα επίπεδα του άγχους τους μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου του σώματος.
Αυτό το νεύρο ρυθμίζει το στρες από τον εγκέφαλο στο υπόλοιπο σώμα, οδηγεί σε καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία καθώς μεγαλώνει κανείς.
 
Όπως είπε στην Daily Mail ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Jonas Miller «μπορεί να είμαστε έτσι ‘προγραμματισμένοι’ από μικρή ηλικία, αντλώντας μια αίσθηση ασφάλειας από την παροχή φροντίδας στους άλλους» και προσέθεσε πως «τα ευρήματά μας υποδηλώνουν, ότι η υιοθέτηση αλτρουιστικών τάσεων μπορεί να είναι ένας δρόμος για την προώθηση της καλύτερης υγείας και ευημερίας σε όλα τα παιδιά».