Το νέο εργοστάσιο της ELPEN στην Κερατέα: Επένδυση ύψους 55 εκατ. ευρώ – «Μένουμε Ελλάδα»

19-01-2023

Ξεκινά τη λειτουργία του το νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ELPEN. Μία μονάδα – πρότυπο, που έρχεται να προστεθεί στη φαρέτρα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, συνδιευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και οι συνεργάτες του άνοιξαν για πρώτη φορά, την Τρίτη 17/1, στο κοινό τις πύλες του νέου, εντυπωσιακού εργοστασίου της ELPEN στην Κερατέα. Πρόκειται για μια επένδυση των 55 εκατ. ευρώ, σε μια έκταση 10.000 τ.μ., στην οποία λειτουργούν δυο μονάδες παραγωγής και υπερσύγχρονα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης.

Στη φάση πλήρους λειτουργίας, το εργοστάσιο – που εστιάζει στην παραγωγή και ανάπτυξη εισπνεόμενων, για το άσθμα και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, και στερεών μορφών (καρδιολογικά, αντιυπερτασικά, παθήσεις του αναπνευστικού, του ΚΝΣ, αντιβιώσεις) – θα μπορεί να παράξει 71 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων σε ετήσια βάση.

«Πήραμε μια απόφαση να επενδύσουμε στο μέλλον. Και κληθήκαμε να κάνουμε μια επιλογή τότε. Αν πηγαίναμε στη Βουλγαρία θα είχαμε 50% μειωμένα κόστη κατασκευής και λειτουργίας. Πήραμε την απόφαση και είπαμε “μένουμε Ελλάδα”, γιατί αν δεν στηρίξουμε εμείς, οι μεγάλες εταιρείες, την εγχώρια παραγωγή ποιος θα το κάνει;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεόδωρος Τρύφων.

Με τις νέες επενδύσεις, ύψους 155 εκατ. με ορίζοντα το 2025, δημιουργούνται 800 νέες θέσεις εργασίας -συνολικά περί τις 2.000 και η εταιρεία αποκτά ένα αποτύπωμα παραγωγικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων 55.000 τ.μ., σε Ανατολική Αττική και Τρίπολη. «Είναι τεράστιο αποτύπωμα, είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι που αφήνουμε μια τέτοια παραγωγική παρακαταθήκη στην Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Τρύφων.

Για τη συνολική επίδραση των επενδύσεων της ELPEN στην απασχόληση, βάσει των συντελεστών που χρησιμοποιεί ο ΙΟΒΕ, προκύπτει ότι το όφελος θα είναι πάνω από 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Οι επενδύσεις της ELPEN στην τριετία ενισχύουν το ΑΕΠ κατά 734 εκατ. ευρώ και τα δημόσια έσοδα κατά 210 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε και στο νέο Πάρκο Βιοϊατρικής Έρευνας και Καινοτομίας που ετοιμάζει η ELPEN στα Σπάτα, στη μεγάλη επέκταση και το νέο κέντρο logistics στο Πικέρμι, που είναι η βασική μονάδα της ELPEN, καθώς εκεί «τρέχουν» τρεις παραγωγικές μονάδες.

Και πρόσθεσε πως με την πλήρη λειτουργία, το 2025 – 2026, όλων των γραμμών παραγωγής, των τριών εργοστασίων, «θα μπορούμε να καλύπτουμε 8 εκατ. ασθενείς σε φάρμακα πρώτης γραμμής. Και παράλληλα έχουμε ένα πλάνο συνεργασιών με εταιρείες πρώτων υλών, γιατί οι πρώτες ύλες ως γνωστόν, σε ελάχιστο βαθμό παράγονται στην Ελλάδα, ώστε να μπορούμε πλέον να είμαστε έτοιμοι και σε περίοδο που θα έχουμε μεγαλύτερες ελλείψεις, όπως είχαμε και τώρα ένα παρόμοιο θέμα».

Η παραγωγή των φαρμάκων του εργοστασίου της Κερατέας βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας GLP και GMP, ενώ επόμενος στόχος είναι η πιστοποίηση του εργοστασίου από τον FDA (Food and Drug Administration).