Το νυχτερινό φαγητό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

26-12-2016
Οι γυναίκες που έχουν την συνήθεια να τρώνε αργά τη νύχτα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού. Αυτό τουλάχιστον δείχνει νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.
 
Ερευνητές από το Κέντρο Καρκίνου Moores του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UCSD) μελέτησαν  2.212. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι όσο περισσότερες ώρες οι γυναίκες περνούσαν το βράδυ νηστικές, τόσο καλύτερα ρυθμισμένα ήταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Τα μειωμένα επίπεδα σακχάρου μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
 
Η ίδια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Cancer, Epidemiology Biomakers and Prevention» (CEBP), έδειξε πως για κάθε 3 ώρες παραπάνω που μεσολαβούσαν ανάμεσα στο βραδινό και στο πρωινό γεύμα, τα επίπεδα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μειώνονταν κατά 4%. Οι γυναίκες που δεν έτρωγαν τη νύχτα είχαν επίσης κατά 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παθολογική γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη που αντιπροσωπεύει τα επίπεδα σαχκάρου τους τελευταίους 2-3 μήνες. 
 
Πως όμως συνδέεται τα υψηλά επίπεδα σακχάρου με τον καρκίνο του μαστού; Οι ειδικοί εξηγούν η γλυκόζη τροφοδοτεί την ανάπτυξη των παθολογικών κυττάρων ενώ και η ινσουλίνη την διεγείρει.
 
Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Ruth Peterson «οι διατροφικές συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου συνήθως εστιάζονται στον περιορισμό της κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών από τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα, τον περιορισμό του αλκοόλ και την προτίμηση σε φυτικής προέλευσης, μη επεξεργασμένα τρόφιμα».
 
Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί; Να μην τρώμε ποτέ μετά τις 8-9 το βράδυ.